aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Chilli con carne

19. června 2008 v 21:24 | schnytlik |  Hovězí
Jeden z nejjednodušších a v Čechách, i cenově, nejdostupnějších tex-mex pokrmů. Dokáže ho připravit i úplný začátečník, jen si ho nesmí upravit "po česku"! Několikrát jsem se nechala nachytat v místních restauracích. Snad za všechny mluví zkušenost z rádoby mexické restaurace na Smíchově. Představte si pěkně špekatou mletou vepřovou a do toho kydnuté bílé! fazole v kečupové šlichtě bez snahy o použití koření (nebo snad měli snahu o chilli verde, ale nějak zapomněli přidat jalapeños papričky a nacpali tam kečup?). Asi jako každé pořádně světem otřelé jídlo, má CCC spoustu variací a vedou se různé diskuze, co do něho patří a co určitě ne. Nejsem expert přes Tex-Mex ani jinou kuchyni, ale dovolím si zde uvést krásně jednoduchý postup pro přípravu mňamózního Chili.

Suroviny (dle hladovosti strávníků na 2-4 porce)
450g mleté hovězí, raději hrubší, ale libovější maso
450g zralých rajčat, oloupaných a nakrájených, když nejsou dost zralá dochutíme 1-2 lžícemi dobrého protlaku
1 střední cibule, nakrájená najemno
1-2 stroužky česneku, lisovaný nebo strouhaný (na plátky ani sekaný ne, dává tomu jinou chuť)
300ml hovězího vývaru
410g červených fazolí ve slaném nálevu, bez nálevu
½ lžíce papriky
½ lžíce mletého římského kmínu
½ -1 lžíce mletých chilli papriček, azbestová papule nahradí 1-2 čerstvými papričkami
sůl, pepř
a to nejdůležitější na závěr čerstvý koriandr, ev. mražený (u nás doma platí čím víc, tím líp )
Postup
1. Na rozehřáté pánvi orestujeme hovězí dohněda (podle kvality masa a hrubosti mletí 5-10 minut), pak dáme stranou na talíř s papírovou utěrkou, abychom se zbavili přebytečného tuku.

2. Na stejné pánvi zesklovatíme cibulku. Pozor měla by být měkká, ale ne hnědá. Přidáme rajčata a necháme "bublat" 5 minut.

3. Do pánve vrátíme hovězí, přidáme fazole a koření. Zalijeme vývarem a necháme zvolna vařit 10-15 minut.

4. Stáhneme z plotny, přimícháme česnek a na závěr sypeme koriandrem. Podáváme s rýží, plackou (tortilla nebo jiný placatý chléb) a pro zjemnění kysaná smetana nebo čedar, záleží na chuti.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama