aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Čočka s knedlíkem? No když jinak nedáš...

10. července 2008 v 8:46 | schnytlik |  Luštěniny
Na blbou otázku, blbá odpověď. Ráno jsem se zeptala, co by si ten můj Koblížek přál k večeři. Čočku jako od babičky s tím knedlíkem, co dělám já a je tak moc podobný babiččině. Oči v sloup, ale když chce Linsen und Hefeknöpfle, má to mít. Zní to dost příšerně, český žaludek se tak nějak celý kroutí jen při té představě... Jenže ono se to vážně dá jíst!

Suroviny:
Na čočku potřebujeme:
250g čočky
bobkový list
100g zauzené slaniny
1 cibule
1-2 lžíce octa (z červeného vína, balsamico)
½ lžíce soli, špetka pepře
hladká mouka dle potřeby
100 ml červeného vína
Na knedlíky:
500g polohrubé mouky
půl kostky čerstvého droždí
1 vejce
sůl, lžička cukru
cca 250ml vlažné vody
Postup:
Čočku přebereme, propláchneme a přes noc naložíme do studené vody. To říká babiččin recept. Já říkám: přebereme, propereme, dáme namočit na 1-2 hodinky, pak vodu vyměníme (cca 1l), přidáme bobkáč a šup s čočkou na plotnu. Pomalu vaříme asi hodinku, záleží na velikosti zrnek. Nesolit! Čočku slijeme, vývar si necháme stranou.
Z droždí, trochy vlažné vody, lžíce mouky a špetky cukru zaděláme kvásek. Pozor kvasnice neutopit nebo neopařit! Vlažnou vodou se rozumí voda o teplotě 37-38°C. V míse promícháme mouku se solí, uprostřed vytvoříme důlek, kam rozklepneme vajíčko. Vajíčko by mělo mít pokojovou teplotu, aby nezastavilo růst kvasnic. Vlijeme kvásek, promícháme s vejcem, trochou mouky a postupně přiléváme vlažnou vodu. Těsto by nemělo být v žádném okamžiku příliš řídké. Hněteme tak dlouho, než nám vznikne vláčné hladké těsto. Lehce poprášíme moukou a necháme na teplém místě kynout - těsto by mělo nabýt dvojnásobek původního objemu.
Z těsta si vytvoříme 2 bochánky, které necháme chvíli odpočinout a pak dáme po jednom na 20 minut vařit do páry. Pokličku neodkrýváme, aby nám knedle nespadly. Poté vyndáme z hrnce, několikrát špejlí propíchneme, aby unikla pára.
V hrnci si na sucho opražíme slaninu, přidáme najemno pokrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Přidáme 2lžíce hladké mouky (dle potřeby můžeme přidat) a uděláme světlou jíšku. Tu zalijeme červeným vínem a octem a necháme provařit. Přidáme scezenou čočku, vývar, prohřejeme a na závěr dle chuti osolíme a opepříme. Výsledkem by měla být pořádná kejda. Podáváme s knedlíkem nebo späzle.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 13. srpna 2008 v 7:58 | Reagovat

Týjo! Čočka s červeným vínem - to musíme vyzkoušet. A ta kombinace třeba se špeclemi? Vůbec mi to nepřipadá divné. Když si doma vaříme "á la vegetariánská restaurace", tak míváme i divočejší kombinace :-))) Bude to jeden z mých příštích příspěvků...

P.

:-)

2 schnytlik schnytlik | 13. srpna 2008 v 8:17 | Reagovat

Mě spíš zarazil ten knedlik, ale fakt to bylo dobrý :) Jsem na tu tvoji divočinu zvědavá, přijdu ochutnat :)

3 Bali Bali | Web | 15. srpna 2008 v 15:25 | Reagovat

kombinace zní fakt divně, ale znám ji. Občas si ji přeju u mamky, ale s rozdílem, že jde o knedlík bramborový! Mám to moc ráda, ale doma to nevařím, u nás moc knedle nejedou ;-)

4 schnytlik schnytlik | 16. srpna 2008 v 8:41 | Reagovat

bramborovy knedlik? tak to zkusim prubnout pri pristi prilezitosti :)

5 jednorožec jednorožec | 25. srpna 2008 v 2:14 | Reagovat

U nás je běžně čočka s rýží.  Úprava čočky pak ale silně pošilhává po Indii. Bez slaniny, s česnekem a kořením, místo octa někdy rajský protlak. A k cibuli se dá přidat kus řapíkového celeru, malá mrkvička na kolečka...

6 schnytlik schnytlik | 25. srpna 2008 v 6:55 | Reagovat

1R: jo, cocka s ryzi vzhlizejici k chramum indicke kuchyne, mnam, to my taky radi :)

7 Ywettta Ywettta | E-mail | 15. listopadu 2011 v 19:51 | Reagovat

co já si pamatuji u nás se čočka nedělá jinak než z bramborovým knedlíkem... zajmalo by mě kde se to vymyslelo

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama