aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Cottage pie

11. července 2008 v 7:58 | schnytlik |  Hovězí
Cottage pie je tak trochu jako pohlazení po duši. Není to žádný složitý, peněženku rujnující, kulinářský výstřelek, ale poctivá domácí strava, která potěší po těžkém pracovním dni možná víc než komplikovaná večeře o několika chodech. V jednoduchosti je prostě krása.

Suroviny:
400g mletého hovězího
2 menší mrkve
1 cibule
1 konzerva rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
250ml hovězího vývaru (může být z kostky)
1 bobkový list
1 lžička tymiánů, máme-li k dispozici, použijeme snítku čerstvého
lžíce oleje
sůl, pepř
400g brambor vhodných k přípravě kaše
smetana, oříšek másla
sůl, pepř dle chuti
100g strouhaného sýra, nejlépe čedaru
Postup:
Na suché pánvi orestujeme mleté maso dohněda a přendáme na talíř s papírovou utěrkou, abychom se zbavili přebytečného tuku. Na stejné pánvi orestujeme cibulku a mrkev, je-li potřeba, přidáme trochu oleje, tak, aby byla cibulka měkká, ale ne hnědá. Přidáme protlak, rajčata. Do pánve vrátíme hovězí, přidáme bobkový list, tymián, vývar a necháme zvolna vařit asi půl hodiny. Pokud je ve směsi příliš tekutiny necháme ještě chvíli vařit, aby se zredukovala. Osolíme a opepříme.
Mezi tím si v mírně osolené vodě uvaříme brambory doměkka. Z brambor, smetany a másla vytvoříme jemnou kaši, kterou dle chuti osolíme a opepříme.
Troubu si předehřejeme na 200°C. Do zapékací mísy vložíme nejprve masovou směs, na kterou rozetřeme vrstvu bramborové kaše. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a dáme na zhruba 30 minut do trouby.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dezider Fogáš Dezider Fogáš | E-mail | Web | 28. září 2009 v 11:07 | Reagovat

Děkuji za recept,povedlo se!!!xD

2 schnytlik schnytlik | E-mail | Web | 29. října 2009 v 11:21 | Reagovat

Jé, to mám radost :)

3 Marcela Marcela | 5. listopadu 2009 v 21:21 | Reagovat

Vas recept delam uz asi poctvrte a pokazde nam moc chutnal.

4 Schnytlik Schnytlik | E-mail | Web | 24. listopadu 2009 v 21:27 | Reagovat

Marcelo, tak to ráda čtu :-)

5 Anna Anna | 12. srpna 2012 v 19:23 | Reagovat

Výborný recept, děkuju!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama