aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Gulášek tak, jak ho máme rádi

15. července 2008 v 9:04 | schnytlik |  Hovězí
Receptů na guláš je nepřeberné množství. Vídeňský, maďarský, ďábelský, houbový, mexický… Každý má ten svůj oblíbený, každý má svůj recept. Já mám taky svůj. Teda on je to recept mého papá, ale já si ho trochu upravila k obrazu svému. O jaký guláš se jedná? Ten snad vůbec nejzákladnější a nejjednodušší, jména nemá, ale moc nám chutná.

Suroviny:
1kg hovězího masa
1kg cibule
sůl, pepř
lžička sladké papriky
lžička mletého kmínu
majoránka dle chuti
rostlinný olej
Postup:
Pro přípravu guláše použijeme nejlépe hovězí přední, ale můžeme i kližku, hrudí (okrájíme přebytečný tuk) nebo zadní. V případě zadního bude potřeba více času, než maso změkne, al e pokud nespěcháme, kdo by ale spěchal?, můžeme použít.
Cibuli nakrájíme najemno, maso na větší kostky. V dostatečně velkém hrnci rozehřejeme olej a zprudka orestujeme maso, aby se co nejrychleji zatáhlo. Maso vybereme a v hrnci orestujeme cibulku dozlatova. Vrátíme maso a dusíme. Čas od času promícháme, v případě potřeby podlijeme vodou. Maso budeme dusit přibližně dvě hodiny, takže budeme mít dost času na přípravu domácích knedlíků J
Ve chvíli, kdy je maso téměř hotové, dle použitého masa cca po hodině a půl, hrnec odkryjeme a všechnu tekutinu necháme odpařit. Krátce restujeme a ve chvíli, kdy to vypadá, že bude po guláši, zalijeme horkou vodou a znovu dusíme asi půl hodiny. Dochutíme pepřem, solí, paprikou a majoránkou. Necháme "probublat", ev. zredukujeme na potřebnou hustotu. Není potřeba ničím zahušťovat, cibule se o to postará. Pravda, tímto postupem nevzniknou litry hladkého hospodského guláše, ale zato bude poctivý a v podstatě dietní, protože nepřidáváme žádnou mouku či jíšku. Pokud potřebujeme do guláše "plňku", použijeme čerstvé nebo sušené houby (dle sezony).
Guláš podáváme s knedlíkem, chlebem, těstovinami, podle toho, co máme zrovna k dispozici. Nejlepší jsou samozřejmě knedle. Jsou náročné na přípravu i čas a tak si je připravuji do zásoby - uvařit, nakrájet na plátky a jednotlivé porce zamrazit. A pak už jen postupně likvidovat, třeba s gulášem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama