aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Krevety v pekelném hnízdě

17. července 2008 v 16:26 | schnytlik |  Ryby, mořské potvory a jiné obludy :)
Také se Vám občas stane, že při kontrole zásob narazíte na něco, o čem vůbec nemáte tušení, že by bylo doma? Zrovna včera jsem se potkala s těstovinami, na které si nepamatuji, že bych kupovala. Musela bych si pamatovat, že jsem koupila černé těstoviny. Že by v tom měl prsty Koblížek? Na obalu stojí Tagliatelle al nero di sepia. Ha, těstoviny obarvené sépiovým inkoustem, tak to si vyloženě říká o doplnění nějakými mořskými potvůrkami. Takže teď z toho mála, co máme doma před dovolenou, zkusit něco vymyslet. To chce kávičku nebo raději něco silnějšího? Nakonec jsem přemluvila ledničku a mrazák, aby vydali něco ze svých pokladů a tady je výsledek.

Suroviny:
14 středně velkých krevet
půl červené cibule
půl červené papriky
2 pidi červené chilli papričky
šťáva z půlky citronu
100ml bílého vína
150ml smetany
sekaná petrželka
sůl, pepř
Postup:
Cibuli, papriku pokrájíme na kostičky. Chilli papričky zbavíme semen a pokrájíme na co nejmenší kousky. Pokud budete mít k dispozici takové štiplavé potvory, jako jsem měla já, doporučuji si navléct rukavice. Co kdybyste si pak sáhli do oka?
Připravíme si krevety. Nejlepší jsou čerstvé, ale pokud kupujete mražené, dejte přednost těm nepředvařeným. K dispozici jsem měla jen ty mražené, takže-rozmraženým krevetkám jsem uřízla hlavičky, ocásky, oloupala a vytahala střívka. Podélně rozkrojila, ale nedokrojila, aby při smažení udělaly takové skoro motýlky. V pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje a zprudka a krátce na něm krevety osmahneme. Přendáme je na talíř a necháme v teple (já dávám do trouby vyhřáté na 50°C).
Na stejné pánvi orestujeme cibulku, chilli papričky a papriku. Zalijeme citronovou šťávou, kterou necháme vydusit. Následně vlijeme víno a zredukujeme asi na polovinu. Přidáme nasekaný stroužek česneku, petrželku a zalijeme smetanou. Necháme krátce provařit. Stáhneme z plotny, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a uvaříme těstoviny dle návodu. Těstoviny slijeme a promícháme s omáčkou. Porce rozdělíme na talíře a navrch dáme krevety. Zapíjíme vínem, které jsme si otevřeli při vaření.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama