aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Osvěžující ovocný dort

8. července 2008 v 10:10 | schnytlik |  Dezerty a pečivo
Jemný "skoro piškot" s osvěžujícím krémem a čerstvým ovocem. Přesně to, co každý uvítá k letní nedělní kávičce. Příprava tohoto dortu je jednoduchá, náklady nejsou vysoké, základní suroviny máme většinou doma a variace jsou nekonečné. Tentokrát jsem zvolila jahodovou verzi. Podle toho, jak velké porce krájíme, nám nakrmí osm mlsalů.

Suroviny:
100g másla, plus na vymazání formy
100g hladké mouky
100g cukru krupice
1 vejce
1lžíce prášku do pečiva
2lžíce marsaly (lze vynechat)
500g řeckého jogurtu nebo 1kg plnotučného jogurtu
½ vanilkového lusku (lze nahradit vanilkovým cukrem nebo extraktem)
dle chuti cukr moučka, já dávám 2 lžíce
sekané mandle na vysypání formy (ale stačí i hrubá mouka)
Postup:
Začneme tím, že vyždímáme jogurt. To znamená, že do síta dáme jednu vrstvu papírové utěrky a na ní jogurt. Pod síto misku nebo hrnec a dáme na několik hodin do lednice. Můžeme nechat i přes noc. Při použití 500g řeckého jogurtu nám zbude cca 400g hmoty, při použití 1kg plnotučného zhruba stejně. Bohužel to, co z jogurtu "vyždímáme" je již nepoužitelné.
Troubu si rozehřejeme na 180°C. Rozpustíme máslo a cukr, opatrně přimícháme mouku, přidáme marsalu. Pokud nemáme marsalu, můžeme použít amaretto nebo mléko. Do vychladlé hmoty přidáme jedno celé vejce a lžíci prdopeč. Vyniklé těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct. Korpus je hotový za 15 minut. Necháme vychladnout.
Mezitím si očistíme a na plátky pokrájíme jahody. Jogurt smícháme s moučkovým cukrem a vanilkou (vanilkovým cukrem). Vychladlý korpus potřeme jogurtem a navrch poskládáme jahody. Dáme na hodinku vychladnout do lednice a můžeme servírovat.
Několik málo tipů na závěr:
Pokud použijeme sekané mandle k vysypání formy, sekáme je raději nahrubo. Pokud formu vysypeme mandlovým práškem, tak se nám hezky smíchá s těstem a to se přilepí.
Chceme-li se vyhnout chemii, tzn. prdopeč, do těsta dáme nejprve žloutek a pak vmícháme tuhý sníh z bílku. Je to ale pracnější, vznikne nám větší hromada nádobí a to se mi v létě moc nehodí. Je-li ale myčka funkční nebo její humanoidní forma, není co řešit a jdeme do toho!
Pokud nám těsto připomíná spíš polotuhé lepidlo, můžeme vmíchat pár lžic mléka.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama