aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Rybí risotto

13. července 2008 v 11:23 | schnytlik |  Ryby, mořské potvory a jiné obludy :)
Je za námi náročný týden a těšili jsme se, že si večer sedneme na zahradě a něco dobrého ugrilujeme. V rybárně jsem koupila pár celých mořských cejnů. Krásně čerstvoučcí a voňavý. Už jsem je viděla hezky se potit… Lahvinka bílého se chladí, rybky zbavené šupin a začíná pršet. Změna plánu, bude risotto.

Suroviny:
pro 2 osoby
2 mořské cejny (nebo jiné dostupné ryby)
8 cherry rajčátek nebo 4 bežná
lžíce olivového oleje
sůl, pepř

na přípravu risotta
200g rýže arborio
1 cibule
lžíce olivového oleje
100 ml bílého vína
600 ml rybího vývaru

na vývar
hlavy a páteře z vykostěných ryb
1 mrkev nebo 2 menší
1 cibule
6 kuliček celého pepře
4 snítky tymiánu
1 bobkový list
1l vody
sůl

Postup:
Do hrnce s vodou vložíme omyté a čištěné hlavy, páteře, na špalíčky pokrájenou mrkev, na půl rozkrojenou cibuli, bylinky a koření. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme a probublávat cca půl hodiny, nebo dokud nezměkne mrkev. Vývar scedíme a zredukujeme na potřebné množství tekutiny. Solíme až na úplný závěr.
Na olivovém oleji necháme zesklovatět najemno pokrájenou cibuli, pozor ať nezhnědne, pokazila by barvu risotta. Přidáme rýži a poté co jsou všechna zrnka obalena olejem, zalijeme vínem. Za stálého míchání necháme víno odpařit a přidáme naběračku horkého vývaru. Ve chvíli, kdy se vývar odpaří, přidáme další dávku a tak pokračujeme do té doby než je rýže al dente. Poslední dávku vývaru nenecháme zcela odpařit. Risotto by mělo mít krémovou konzistenci, ale zároveň by nemělo plavat v omáčce, která se vytvoří rozpuštěním rýžového škrobu ve vývaru. Správně připravené risotto není třeba prznit smetanou. Dle chuti můžeme vmíchat oříšek másla, ale ani to není nutné.
Ke konci přípravy risotta si na troše olivového oleje opečeme opepřená a osolená filátka. Přendáme je na talíř, kde odstraníme přebytečný tuk. Na stejné pánvi si orestujeme na plátky pokrájená rajčata a můžeme podávat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama