aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Variace na Beef Wellington

8. července 2008 v 10:49 | schnytlik
Surfováním na cuketce, rozuměj www.cuketka.cz , mimochodem luxusním fůdblogu, jsem narazila na jeho "pekelnou výzvu" a tuto mňamku. Následovným gůglováním jsem narazila na spoustu dalších receptů. Výsledkem je mischung receptů Gordona Ramsayho, Ainsley Hariotta a trocha mé inovace. Kluci by si asi ťukali na čelo, Gordon by mi spíš urval moji palici, ale co, nám to takhle chutná… Jednoznačně se jedná o pokrm slavnostnějšího rázu, časově trošku náročnější, nicméně výsledek opravdu stojí za čas i vynaložené úsilí! Až tohle předložíte návštěvě, všichni budou valit bulvy a olizovat se ještě týden

Suroviny:
400g hovězí svíčkové
200g hub (směs žampionů a lišek)
200g listového těsta
hořčice s česnekovou příchutí (nebo i jiná pikantní)
1 vejce
sůl, pepř
Příloha:
brokolice
8 nových brambor
1 stroužek česneku
olivový olej
1 lžíce sušeného tymiánu
Sosíček:
175ml červeného vína
lžička másla
sůl, pepř
Postup:
Očištěnou a osušenou svíčkovou si nakrájíme na plátky cca 2cm, osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi zprudka zatáhneme po obou stranách, cca 30 vteřin z každé strany, a dáme stranou vychladnout. Poté potřeme hořčicí. Výpek si necháme stranou na přípravu majdy.
Houby nasekáme najemno a na suché pánvi osmažíme. Můžeme okořenit česnekem nebo přidat bylinky, ale není nutné. Houby restujeme tak dlouho, dokud se nezbavíme přebytečné tekutiny. Necháme vychladnout.
Troubu si nastavíme na 200°C. Rozválené listové těsto rozdělíme na 4 stejné díly, doprostřed vložíme čtvrtinu hub a navrch položíme svíčkovou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a zabalíme jako šátečky. Dáme pozor, aby těsto bylo bez bublin. Spojem položíme na pečící papír, potřeme vajíčkem a dáme na cca 20 minut do trouby. Tím dosáhneme medium rare, pokud chceme well done, necháme v troubě dalších 5 minut.
Prolisovaný stroužek česneku a tymián dáme do cca 3lžic olivového oleje asi na hodinku marinovat, poté scedíme a necháme si pouze ochucený olej. Nové brambory očistíme a v osolené vodě vaříme ve slupce do poloměkka. Vodu slijeme, brambory rozpůlíme a v pekáčku promícháme s olejem. Dáme na cca 30 minut do trouby.
Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a 5-10 minut vaříme v páře. Brokolice se nerozvaří, zachová si barvu a většinu vitaminu. Osolíme až nakonec nebo každý strávník dle své chuti.
Rozehřejeme si pánev s výpekem, vlijeme víno a redukujeme, dokud se víno nezredukuje na třetinu. Dle chuti osolíme, opepříme, a pokud nám přijde omáčka příliš trpká, můžeme trosku přisladit (hodně záleží na chuti vína při vstupu). Stáhneme z ohně, vložíme lžičku studeného másla a promícháme. Servírujeme zvlášť v mističkách.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama