aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Vegetable bake

8. července 2008 v 12:36 | schnytlik |  Zelenina
Okurková sezona začala anebo se mílovými kroky blíží a spolu s ní nastává čas sklizně cuket. Ti, kteří mají v příbuzenstvu šílence, co pěstují cukety na tuny, jsou obdarovaní macatými cuketami a většinou neví, co s nimi. Obligátní smažená je taková nemastná neslaná, tedy mastná dost, ale většinou nás chuťově neuchvátí. Bramboráky nastavené cuketou jsou fajn, zejména při dnešních cenách brambor, ale kdo by chtěl v horku trávit několik hodin postáváním u plotny… Tenhle receptík je super způsob, jak zužitkovat cuketu, nenásilnou formou nakrmit naše milé mrkvičkou, vhodný jako lehký oběd či večeře. Skvělé je i to, že pokud nám náhodou trochu zbude, můžeme to dorazit druhý den. Níže uvedený předpis je dostačující pro 4 osoby.

Suroviny:
400g cukety
200g mrkve
1 cibule
200g anglické slaniny nebo jiného uzeného masa
1 vejce
50g hladké mouky
100ml mléka
100g tvrdého sýra
hrst čerstvých aromatických bylinek
lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Jogurtová omáčka:
200g bílého smetanového jogurtu (ev. kysané smetany)
jarní cibulka včetně natě
stroužek česneku
sůl, pepř
Postup:
Očištěnou mrkev a cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Mladé cukety i se slupkou, větší s tuhou slupkou oloupeme a zbavíme se přebytečné tekutiny. Cibuli nakrájíme najemno, slaninu na kostičky nebo proužky.
Na lžíci oleje orestujeme slaninu, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Postupně přidáme mrkev a cuketu a zlehka orestujeme. Nesolíme, aby zelenina nepustila příliš tekutiny! Necháme vychladnout.
Předehřejeme si troubu na 180-200°C. V míse smícháme mléko, mouku, vejce, bylinky, strouhaný sýr, pepř. Podle druhu použitého sýra a chuti přisolíme. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílku.
Orestovanou zeleninu dáme do zapékací mísy. Není potřeba vymazávat, slanina obsahuje dostatečné množství tuku, jídlo se nepřipálí. Navrch nalijeme vzniklé těstíčko a dáme do trouby na 30 minut zapéct.
Jogurtovou omáčku připravíme smícháním výše uvedených ingrediencí. Jarní cibulku můžeme nahradit malou cibulí, nať pažitkou.
Podáváme s čerstvou zeleninou, pečivem a jogurtovou omáčkou.
Na závěr několik poznámek:
Chuť výsledného pokrmu můžeme obměňovat výběrem druhů bylinek a sýru. Můžeme použít koriandr, petrželku, tymián, rozmarýn, různě bylinky kombinovat atd. V zimě můžeme použít bylinky mražené nebo sušené. Zvolený druh sýra také hodně chuťově ovlivní výsledek. Já preferuji sýry aromatičtější jako například čedar, ale lze použít i sýry jemnější, chuťově méně výrazné jako třeba eidam.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama