aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Brokolice se žampiony

1. srpna 2008 v 13:58 | schnytlik |  Zelenina
Po velice povedené dovče nás čeká pořádná odtučňovací kůra! Během týdne jsme se oba projedli k tří a půl kilovému váhovému příbytku. Stydíme se jeden před druhým, že nedopneme gatě. Dohodli jsme se, že jídelníček trochu odlehčíme. Ostatně nejen váha, ale i horké letní počasí nás k tomu nabádá. Kdo by ale chtěl neustále jíst různé salátové variace?

Rozhodla jsem se připravit jídlo, které jsem už dlouho nevařila. Je rychlé, celkem dostupné a pokud si ho chceme vylepšit, dáme si k němu masíčko. Tentokrát jsem sáhla po vepřové panence, ale můžeme použít i kuřecí či krůtí plátek. Ale i samotnou brokolicí se žampiony se zavděčíme.
Suroviny:
(na dvě porce)
jednu brokolici
asi 200g žampionů
kelímek kysané smetany
cibuli, máme-li k dispozici jarní cibulku
troška oleje
sůl, pepř
špetka mletého kmínu
Postup:
Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky. Žampiony očistíme a pokrájíme na větší kousky. Cibuli na jemno.
Do hrnce postavíme pařáček, takovou tu rozkládací kytku, a naplníme vodou tak, aby hladina byla pod pařáčkem - nechceme brokolici vařit, ale dusit v páře. Vodu přivedeme k varu a vložíme růžičky brokolice. Přikryjeme poklicí a necháme asi 10 minut dusit.
Pokud se rozhodneme pro variantu s masovou přílohou, na troše oleje si osolené a opepřené maso opečeme ze všech stran. Vyjmeme a dáme do tepla odpočinout. Na výpeku zpotíme žampiony, přidáme cibulku a necháme zesklovatět. Okořeníme kmínem, pepřem a solí dle chuti. Pokud máte otevřenou lahvinku bílého vína, můžete přidat pár lžic a chvíli podusit. Stáhneme z plamene a vmícháme kysanou smetanu. Vynecháme-li maso, postup je v podstatě stejný, jen žampiony orestujeme na oleji, místo výpeku z masa.
Ve chvíli, kdy je hotová brokolice, jsou hotové i žampiony a můžeme podávat. Je to taková dvacetiminutovka, ale mnohem příjemnější a s lepším výsledkem než bývaly matematické ve škole
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ChilliJulie ChilliJulie | E-mail | Web | 9. srpna 2008 v 10:25 | Reagovat

To je moc pěkná odtučňovací kůra. Jestli budou podobné pokračovat, s Tvými recepty nezhubnu ani náhodou. Hodně štěstí novému webu :-*

2 eva eva | E-mail | 9. února 2009 v 11:28 | Reagovat

dobrý

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama