aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Kouzlo nechtěného aneb na plynu raději nezkoušet!

29. srpna 2008 v 15:18 | schnytlik |  Hovězí
Dostala jsem chuť na něco echt českého. Dlouho jsem přemýšlela, co by to jako mělo být a nakonec zvítězil španělský ptáček. U babičky oblíbený nedělní oběd, ve školní jídelně jedna z mnoha ne vždy chutných UHO. Kdy jsem naposledy tuhle dobrotu vařila si ani nepamatuju, (kecám, bylo to zrovna včera ;)) a měla jsem trochu obavy, jestli se zadaří.
Ještě před obědem jsem si založila na pořádný vývar. Ani ne tak na ty španěláky, jako spíš hezky do zásoby na mrazáček. Když byl čas na odpolední kávičku, doma to vonělo k nevydržení a místo kafe jsem vypila hrnek, mno skoro dva, vývaru.
Myslím, že nemá smysl se sáhodlouze rozepisovat o tom, jak se ptáčci připravují.
Klasika - napatlat hořčicí, na to kus vejce na tvrdo, špeku, kyselé okurky, cibule.
Zabalit, sešpejlovat nebo svázat režnou nití.
Orestovat cibulku, zatáhnout maso, podlít vývarem či vodou a dusit a dusit.
Když je maso měkké, zahustit moukou rozkvedlanou ve vodě, provařit a podávat.
Tak takhle jsem to měla v plánu. Nicméně člověk míní, osud mění. Maso se pěkně dusilo už dobré dvě hodinky, ještě hodinku a bylo by hotovo. Jenže v tom volá Koblížek, že objevil pár domků, na které se určitě musíme podívat. Dobře, říkám, hodím něco na sebe a za pět minut jsem před barákem. Takže jsem se oblíkla, pozavírala okna, hledala klíče, telefon. Vběhla do kuchyně, otočila knoflíkem u plotny na nulu s tím, že jídlo dovařím, až se vrátíme. Koblížek už dole troubil, prý kde se flákám.
Původně plánované hodinové slídění kolem domků se protáhlo na hodiny čtyři. Ne snad, že bychom se tak moc kochali, spíš to bylo zklamání, ale došlo nám, že když se pojedeme najíst domů, tak budeme večeřet nejdřív v deset a to se nám nechtělo. Po chvilce pátrání jsme narazili na příjemnou restauraci, dobře se najedli i napili, zkrátka jsme si udělali hezký večer, přeci nebylo kam spěchat.
Domů jsme dorazili po jedenácté a mé první kroky vedli do kuchyně s tím, že hrnec s napůl dodělanými ptáky dám do lednice. A ejhle, rudé oko varné desky na mne nebezpečně mrká. První, co mne napadlo, bylo, že jídlo je nenávratně v háji. Blbě jsem otočila čudlem. Takže se to samo vařilo dohromady šest hodin. Se strachem jsem odkryla poklici a jaké překvapení. Nejen že se nic nepřipálilo, ale omáčka se tak dokonale odpařila, že ji nebylo ani potřeba dohušťovat. Masíčko se rozpadalo přímo před očima i bez mračení.
Oba jsme si dnes pochutnali. Koblížek mne však zaskočil otázkou, proč tomu říkám spanisches Vögelchen, když to není pták a ani nic španělského do toho nepřišlo. Nedokázala jsem odpovědět a tak se obracím na Vás. Víte někdo, proč tomuhle porkmu říkáme španělský ptáček? Napadá Vás příznačnější, výstižnější název? Tak sem s tím! ;)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 29. srpna 2008 v 19:50 | Reagovat

moje mamka dělá ptáčky ve svíčkové omáčce; no, lahůdka ;-)

(Ty bramborové čumprlíky si v Německu taky kupuju, moc dobré!Opékám je k mnoha dobrotám, ale mám je ráda i takto: http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/cesnekovy-spenat-s-kurecim-masem-2.html)

Jo a proč "španělák"? Název nás závede až na dvůr Rudolfa II, který prý miloval telecí závitky, které mu připravoval španělský kuchař ;-)

Ale jestli je to tak, kdo ví?

2 Diny Diny | E-mail | Web | 30. srpna 2008 v 7:52 | Reagovat

Hmmm, tak to musela být dobrota!!:)

Jinak proč španěláky netuším, ale myslím, že Šárka DolceVita to buď ví, nebo by to vyšpionila, takže bych se obrátila na ní ;) Nebo zkusit zagooglovat?

Jinak u nás ptáčky znám akorát s knedlem, s těmi bramborovými špalíčky musí být výborný, to by mě nenapadlo, díky za tip!!!:)

Moc se mi líbí první fotka!!

3 schnytlik schnytlik | 30. srpna 2008 v 11:49 | Reagovat

ty bramborove cumprliky jsem taky kupovala, ale domaci jsou domaci :)  a daj se jist skoro ke vsemu :)

Ze by spanelak ke svemu jmenu prisel podobne jako cordon bleu (http://dolcevita.blog.cz/0710/cordon-bleu-neni-rizek-jako-rizek)? To mne nenapadlo. Jsem zvedava, jestli to tak vazne je :) Jdu guuglovat :D

4 Kytka Kytka | 31. srpna 2008 v 9:47 | Reagovat

Ptáčci vypadaj dobře a příloha zajímavě - pletu se, když si představuju v podstatě osmažený bramborový šišky? U nás jsou ptáčci vždycky s rýží nebo někdy se špagetama. Knedlíky by mě k nim nenapadly.

5 Libor Fikr Libor Fikr | E-mail | Web | 1. září 2008 v 9:05 | Reagovat

Dnes jsem našel u pana Cuketky tip na Tvůj web a koukám, že se sem budu rád vracet. Ňamky ňamky ...

6 Yva Yva | Web | 2. září 2008 v 0:32 | Reagovat

"Španělské" asi neobjasním, ale název "ptáčky" se nachází v podobném provedení i v dalších evropských kuchyních.  Z článku, který před lety pro The New York Times napsal šéfkuchař Pierre Franey vyplývá, že naše španělské ptáčky patří do stejné skupiny jako francouzští "oiseaux sans tete" (bezhlaví ptáčci) a italští "uccelletti scappati" (ptáčci, co ulítli).  Název prostě popisuje závitky, které se tvarem a velikostí podobají tělíčkům ptáčků.

Dášo, španělské ptáčky se svíčkovou určitě vyzkouším!

schnytliku, není to německy "rouladen"?

7 Bali Bali | Web | 2. září 2008 v 8:14 | Reagovat

ve Francii častěji nazývají ruládky-"Paupiettes". A nejčastěji se dělají z telecího masa; ono je tam také více v oblibě než u nás.

Už jsem se tam několikrát ptala na "bezhlavé ptáčky", nikdo nevěděl co to je; ani staré kuchařinky! U nich se jí kdejaký pták a tak je to pro ně trochu zavádějící :-))

(taky se mi tam ptali jestli tedy jíme ulovené ptáky, tak jsem jim řekla: Nene, to v Čechách nežerem, my jsme civilizovaní.)

Nedávno nás mamka pozvala i s naší Fr návštěvou na oběd, právě na ptáčky v té jakoby svíčkové omáčce, také nevěděli co myslím názvem "ptáčky". Ale recept si odvezli, omáčka jim MOC chutnala. Yvo, můžu ti jí taky poslat ;-)

(a nebo dát na naše www, ale nemám to nafocené)

8 schnytlik schnytlik | 2. září 2008 v 16:20 | Reagovat

Kytko: v podstate to bramborove sisky jsou, ale tak nejak mi prijde, ze to testo je nejak jemnejsi, protoze bramborovy sisky mi nejedou, ale po tehle cumprlikach bych se utloukla. Z tchyne vytahnu recept na cumprliky domaci a pak porovnam z siskovym. Treba jsem jedle jak ta jedle, a je to uplne to samy :)

Yvo: no jo, rouladen to jsou, ale kdybych rekla tak dneska budou rindrouladen, tak mi neprijde domu :) Ale na spanisches Vögelchen byl zvedavy a nakonec se po rouladen olizoval az za usima a sned i pul me porce :( A pak, ze to neji... :)  

Bali: svickova to je klasa, jakoby svickova mne zajima taky :)

9 schnytlik schnytlik | 2. září 2008 v 16:41 | Reagovat

Libore: vitej a diky ;)

10 Papaja Papaja | Web | 16. září 2008 v 7:30 | Reagovat

Bali *7*:

U nás se ještě vaří paupiettes - špenátové. Jsou to vlastně palačinky se špenátovou náplní (jen tak prohnaný spařený špenát + česnek). Palačinka se pak našikmo rozkrojí a každá část se obalí v sýrovém těstíčku a osmaží. Pak se přelije sýrovou omáčkou. Je to dobrota :-)

schnytlik *8*:

:-))))))) To jsi mne tedy dostala! S těmi "rouladen" a "Vögelchen" :-D. A tak to je skoro se vším.

PS: A co "vylítaní" ptáčci? Znáte?

P.

:-)

11 schnytlik schnytlik | 16. září 2008 v 9:00 | Reagovat

Vylítaní ptáčci jsou ti, kteří své poklady neskývají ve svém bříšku, ale hrdě je vystavují na obdiv. Nebo se pletu? :))

12 Papaja Papaja | Web | 17. září 2008 v 8:18 | Reagovat

No jistěéé! Je to tak. Takové mám docela ráda. Ty zabalené moc nemusím...

P.

:-)

13 Alginka Alginka | 24. listopadu 2015 v 9:06 | Reagovat

Nerezové dřezy za nejlepší ceny
http://www.levne-drezy.cz/nerezove-drezy/

14 Evina Evina | 24. listopadu 2015 v 9:46 | Reagovat

Granitové dřezy s odkapem i vaničkou

http://www.stolarsky-eshop.cz/granitove-drezy-s-odkapem-a-vanickou/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama