aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Lasagne se zeleninou

27. srpna 2008 v 8:49 | schnytlik |  Těstoviny a rýže
Jako malá jsem milovala špagety se spoustou kečupu a hromadou strouhané cihly. Namotat na vidličku a rychle je vcucnout do pusy. Čím kečupovatější tváře, tím líp. Matku asi přestalo bavit věčně ušmudlané dítě a neustálé obarvování bílých triček na cosi červeného, když ten kečup ne a ne pustit. Začala špagety lámat na poloviny, pak ještě menší poloviny. Až jsem je nakonec přestala mít ráda, už to nebyla ta pravá hlína. A ač jsou špagety těstoviny jako každé jiné a naučila jsem se je jíst jako kultivovaná dáma, v regálech i restauracích je přehlížím. Mým jednoznačným favoritem jsou lasagne. Krásné barevné vrstvičky těstovin, různých plněk a omáček, u kterých je riziko pokecání nové košile téměř nulové a co především nestanete se centrem pozornosti celého stolu - je možné použít vidličku, nůž, na vytření talíře chlebík.
Včera jsem na ně měla obrovskou chuť a zejména na ty hodně nezdravé, děsně náročné na čas a nádobí (příprava mi běžně trvá 3 hodiny, zručnější a zkušenější kuchtíci to asi zvládnou rychleji), ale neuvěřitelně chutné lasagne.
Suroviny:
225g lasagní čistých, špenátových, jak je libo, použijete-li čerstvé, počítejte s 275g
sůl, olej (bude ho větší spotřeba)
0,5 kg špenátových listů
150g parmezánu (čerstvě strouhaný je nejlepší)
muškátový oříšek
čerstvě mletý černý pepř
2 vejce, rozkvedlaná - na lilek a cuketku
hladká mouka
1 lilek
1 cuketa (mladá, pokud máte starou = velkou tak cca 200g bez slupky)
50g sušených hub (spařených)
1 stroužek česneku
1 lžíce sekané patrželky
200g čerstvého kozího sýra (tentokrát byl s bílou plýsní, dá se ale použít jakýkoliv)
3 vajíčka
konzerva rajčat nebo rajčatová šťáva
Postup:
Začneme tím, že si omyjeme a očistíme zeleninu ( instrukce jak pro prvňáčka, já vím, ale píšu to taky kvůli sobě, protože jsem omývala a čistila v průběhu a nějak se mi zaneřádila kuchyň). Opláchnutý špenát krátce (cca 3 minuty) povaříme v horké vodě. Na začátku se bude zdát, že se do hrnce nevejde, ale on se smrskne.
Slijeme a pořádně vyždímeme. Nakrájíme na jemno. V misce smícháme s třetinou parmezánu. Přistrouhneme muškátový oříšek a nameleme pepř (dle chuti).
Ze směsi si vytvoříme kuličky o průměru asi 1,5 cm. Smažíme v olejové lázni dokud strany lehce nezhnědnou, pozor nenechat zčernat! Vyjmeme a přebytečný tuk necháme vsáknout do papírové utěrky.
Cuketu a lilek nakrájíme asi na 0,5 cm plátky. Doporučuji spíš podélně, sníží se spotřeba vajec.
Obalíme v mouce, smočíme ve vajíčku a smažíme dozlatava. Stejně jako u špenátových kuliček odložíme na papírový ubrousek. Podle návodu uvaříme lasagne.
Na troše olivového oleje orestujeme spařené a okapané houby. Přidáme sekanou petrželku, česnek a promícháme. Troubu rozpálíme na 190°C.
Na dno zapékací mísy nalijeme asi 4 lžíce rajčatové šťávy, dáme vrstvu těstovin, poklademe houbami, smaženou zeleninou, zasypeme kostičkami kozího sýra, parmezánem, zalijeme rajčatovou šťávou, další vrstva lasagní a tak pokračujeme než spotřebujeme všechnu zeleninu. Na poslední vrstvu zeleniny už těstoviny nedáváme.
Zalijeme vajíčky a nezakryté dáme na 20-25 minut do trouby. Necháme chvilku odpočinout, nakrájíme na dílky a podáváme s dobrým vínkem nebo pivem pro lepší trávení ;)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 27. srpna 2008 v 10:22 | Reagovat

těstoviny miluju; manža moc ne, říká, že není Ital :-))

Má smůlu, dnes budou na oběd se směsí mangoldu, rajčat, sýra,...

Ty tvé receptíky vypadají báječně, zítra se jde na houby, ty bych tam mohla dát místo sušených, ne? (tdy jestli nějaké budou)

A na zahrádce mám ještě mangold, který v pohodě nahradí špenát ;-)

Jojo, vaří se tu dobře, jdu tě přidat na naše stránky ;-)

2 schnytlik schnytlik | 27. srpna 2008 v 10:29 | Reagovat

Bali, dekuji, to je pro mne velka pocta!

Cerstvy budou jeste lepsi, ja mam jen petilitrovku susenych od tatinka (poctive vyzebranych a uplacenych jinymi dobrotami ;))

3 Papaja Papaja | Web | 27. srpna 2008 v 13:48 | Reagovat

Das ist Bombe! :-)))

Ne, promiň, to jsem se neudržela. To je krása! Lilek a cuketu + rajský protlak máme velmi často jako ratatouille - to bych se utloukla. A takhle to proložit, to je opravdu nápad. Chvíli to tedy trvá, to máš pravdu, ale výsledek stojí za to.

Moje nejoblíbenější těstoviny jsou penne a farfalle. Lasagne jsem doma nikdy nepřipravovala, protože se mi nechce do té "masové směsi". Takže tady mám výborný tip.

Já špenát pouze spařím a ze 400g sáčku máme dva tak akorát. Na tenhle pytel padne 1 palice česneku :-))) No, ale zase se do nás nedají upíři...

P.

4 schnytlik schnytlik | 27. srpna 2008 v 13:59 | Reagovat

Papajo, takze taky testoviny na vidlicku? To jsem rada, ze nejsem sama :) Lasagne s masovou smesi jsou obnosena vesta, ale i tak je mam rada. A nejradsi druhy den a studene :) Tyhle zeleninove jsou super v tom, ze kazde sousto chutna jinak, jedno kousek cuketky, pak zase spenat... S tim skladanim je to tak, ze cim vic halabala, tim lesi! A hlavne se clovek nemusi placat s besamelem, kterej ja osobne teda moc nezvladam...

5 mish mish | E-mail | Web | 27. srpna 2008 v 15:16 | Reagovat

Vypadá to nádherně... Já dělám lasagne klasicky (nudně:-) s mletým nebo rychlovku se špenátem.  Ještě radši si ale nacpu cannelloni, protože mám vřelý vztah k trubičkám všeho druhu :-).

6 schnytlik schnytlik | 27. srpna 2008 v 15:22 | Reagovat

jo cannelloni, to je kapitola sama pro sebe :) s nima mam ale obcas problem - plnka vsude jen ne v puse, asi proste neumim jist :D

7 Papaja Papaja | Web | 27. srpna 2008 v 19:39 | Reagovat

Přítel dělá cannelloni a je to jeho mistrovské dílo. Taky se chystám to vyfotit do "Oblíbených evergreenů". Je to piplačka plnit ty trubičky a pak je to hned pryč :-)

P.

8 schnytlik schnytlik | 27. srpna 2008 v 19:49 | Reagovat

tak na to se tesim :)

a bude tam i navod, jak je snist vcetne te naplne uvnitr a ne jen z talire?

9 Papaja Papaja | Web | 27. srpna 2008 v 21:00 | Reagovat

To půjde úplně samo, uvidíš :-))) Někdy to ale je tak, že na moc moc dobrých jídlech není vlastně co fotit: na talíři je jedna hrouda.... uvidíme :-)

P.

10 viki viki | E-mail | Web | 28. srpna 2008 v 11:48 | Reagovat

bože, tá fotka špenátových guliek s parmezánom ma ničí!!  drtí nocami a dňami :-)))  celá tá paráda vyzerá naprosto famózne... ale tie guličky... asi si ich urobím samostatne s nejakým mäskom... mňam mňam stokrát mňam! .-)

11 vilemína vilemína | E-mail | Web | 28. srpna 2008 v 13:32 | Reagovat

To je vážně parádní příspěvek, překrásné fotky, hlavně 1., 3., 5. a velmi trefý výběr samotného receptu - prostě bomba, souhlasím! Nemám teď moc času, ale nelituju, že jsem k vám zašla se kouknout! Je  to osvěžení!

12 Miluju lasagne Miluju lasagne | Web | 25. prosince 2015 v 11:19 | Reagovat

Mńam výborné, dekuji za inspiraci :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama