aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Moong daal

25. srpna 2008 v 12:16 | schnytlik |  Luštěniny
Čočka už tu byla ve své klasicky "švábské" podobě. Tentokrát jsme si dali čočku žlutou v indickém provedení. Inspirována jedním z mnoha receptů na její přípravu, jsem se dala do kuchtění lehce upravené verze. Příprava domácích chapati se nekonala neb jsem se nechala unést diskuzí u cuketky a nějak jsem na ně zapomněla. Museli jsme tedy vzít zavděk z Anglie pašovanými a zamraženými naan plackami.
Suroviny:
225g žluté čočky
1 červená paprika
1 cibule
2 lžíce zázvoru (strouhaný na jemném struhadle)
1 chilli paprička
1lžíce semen černé hořčice
1 lžíce mletého římského kmínu
½ lžičky kurkumy
½ lžičky semen fenyklu
8 curry listů
3 lžíce slunečnicového oleje
čerstvý koriandr, sůl
150ml kokosového mléka
Postup:
Do hrnce nasypeme čočku, zalijeme cca 750ml vody. Přivedeme k varu a půl hodiny dusíme, reps. tak dlouho, než čočka "nasákne" veškerou tekutinu a je měkká. Ve velké pánvi (nebo hrnci) si rozpálíme olej, na kterém si orestujeme koření. Poté přidáme zázvor a na drobné kousky pokrájenou chilli papričku, cibuli a papriku. Když je cibulka skleněná, zalijeme kokosovým mlékem a necháme chvilinku probublat. Nakonec tam vrazíme čočkou, dle chuti osolíme a hojně zasypeme koriandrem.

Původní recept udává 100g špenátu, 2 jarní cibulky a kokosovém mléku v něm nebyla ani zmínka. Špenát ani jarní cibulku jsem neměla, ale nahradila výše uvedenou paprikou a úplně obyč cibulí. Ve dveřích lednice krčící se kokosové mléko si o zpracování říkalo, tak jsem ho tam prostě dala. A vůbec, samotná čočka s kořením by uspokojila chuťové pohárky i toho nejzmlsanějšího strávníka.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama