aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Schwarzer Adler

22. srpna 2008 v 9:25 | schnytlik |  Zápisník
Pozorný čtenář už ví, že jsme minulý víkend strávili v mini hotelu Schwarzer Adler patřící vinařství Franz Keller. Neznalí terénu jsme tam také povečeřeli. Jaké to bylo?
Příjemná dáma nás usazuje ke krásně prostřenému stolu na zastřešené terase. Ptá se, zda bychom chtěli menu v angličtině či němčině. Pro Koblížka německé, pro mne anglické. Za okamžik máme jídelní lístky v ruce. Bohužel já dostala německé a tak jsem musela čekat. Čekala jsem 5 minut. Což není moc velká legrace. Z a la carte si dokážeme vybrat jen předkrm, takže se odevzdáváme do rukou šéfkuchaře a volíme menu pro fajnšmekry se dvěma menšími změnami. Vinný lístek do ruky nedostáváme. Místo toho přichází slečna sommeliérka a ptá se jaké víno bychom chtěli? I tentokrát výběr necháme v jejích rukou. Jediné, o čem rozhodujeme sami je výběr aperitivu. Rozhodujeme se mezi třemi sekty domácí výroby - Riesling, Chardonney a Pinot, které je obsluhou označeno jako lehce růžové (vše brut, vše rok 2006).
Poznáte z obrázku, které je to růžové? Růžové moc nebylo, ale chutnalo nám nejvíc ze všech tří vzorků, které jsme vypili před a při pojídání amouse-bouche.
Tenhle mini předkrm se skládal z lehce zauzeného lososa s melounem a letní zeleninou (okurka, paprika, jarní cibulka, koriandr). Lehoučké a osvěžující. Mňamka.
První odklon od zvoleného menu je na mé straně. Místo pečených jehněčích kotletek v kombinaci s pěnou ze žlutých paprik a bílými fazolemi, které má Koblížek jako studený předkrm, volím králičí paštiku s omáčkou z černého bezu.
Jednoznačně to byla volba správná neb to paprikové pyré nebylo nicmoc. Co mne malinkato zarazilo, musela jsem se připomenout o nějaké to pečivo.
Na řadu přichází pečené mušle sv. Jakuba s omáčkou Beurre Blanc a rizotem z lněného semínka. Dokonalost sama.
Koblížek se zde odklonil od menu a rozhodl se pro žabí stehýnka. Chtěl je ochutnat. Přinesli misku s pár kousky smažených žabek plavajících v másle. Chutnalo to podobně jako děsně mastná, vysušená kuřecí křídla. Nevím, co jsme od toho čekali, ale ani jeden jsme z toho nebyli na větvi a určitě kvůli nám další nebohé žabky nezhynou.
A už se nám nese chod číslo 3. Na medailonky z mořského ďasa se Koblížek těšil moc. Podávany byly se středomořskou zeleninou a citronovým olivovým olejem. Koblížek byl unešen, mne to nechalo chladnou. Spíš to byla otázka individuální chuti, zelenika mi přišla dost hořká, než kvality pokrmu jako takového.
Gaspacho. Moc se mi líbilo, že jsme si do talíře mohli nechat nalít olivového oleje a nasypat zeleniny (rajče, okurka, žlutá paprika) co jen hrdlo ráčí. Naprosto úžasné pro zklidnění chuťových buněk před téměř finálem.
Svíčková z Charolais býčka s omáčkou z červeného vína a jemnými bramborovými nočky. Tradiční kombinace, která nezklamala. Snad jen ke konci, kdy omáčka začala chladnout, se zdála být trošku slanější.
První dezertní kolo - carpaccio z Fourme d´Ambert s balsamiko-bezovou glazurou a sušeným ovocem. Zajímavý a v celku originální způsob servírování sýra.
Sladkou tečku za celým menu je broskev pečená ve vanilce, vanilková zmrzlina a broskvové želé. Jediné, co tomu drobátko chybělo byl větší kousek čokolády (prostě musím mít nějakou připomínku).
V průběhu večeře jsme pili pouze vína Franz Keller. Jsou pitelná, jídlo doplňovala a nepřebíjela. Byť vínu nerozumím u jednoho jsem měla výhrady. Do sklenky nám nalili víno, které ani nevonělo, ani nechutnalo. Vrátili jsme, byla otevřena nová lahev a to už bylo jiné "kafe". Na otázku, jak dlouho byla láhev otevřená mi sommelier odpověděl, že to byl zbytek z předchozího večera. Což mne přivádí k otázce, jak to víno teda skladujou, protože když doma nedopijem lahvinku a dopíjíme druhý den, tak víno na kvalitě nic neztratí...
Také jsme měli pár výhrad k servisu jako takovému. Jednalo o drobnosti, které se však na celkovém dojmu podepsaly. To, že jsme byli jediný stůl, který nedostal pečivo a máslo na začátku a že jsme se museli připomenout, abychom vůbec nějaké dostali k paštice, bych velkoryse přešla. Aspoň nám zbylo víc místa na to ostatní. Co mi však přišlo jako největší nedostatek byla organizace obsluhy jako takové. Příbory k jednotlivým chodům měli občas značné zpoždění. Velké podivení nad tím, že z minerálky, kterou jsme pili, je cítit rybina. Asi jsem konzervativní nebo mám nedostatky v etiketě, ale vždy jsem měla pocit, žeobsluhujeme "lady first", kdežto zde se rozdíly mezi pohlavím asi nedělají.
S jídlem jsme byli celkem spokojeni, s obsluhou méně. Myslím, že jinde se dá najíst stejně dobře a s lepším servisem, ale na druhou stranu, pokud člověk není znalý místních poměrů a neví, kam jinam zajít, tak neudělá chybu, když stráví večer zde.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 viki viki | E-mail | Web | 22. srpna 2008 v 10:02 | Reagovat

božemôj, Schnytliku, hneď takto zrána takéto trýnenie! sedím v práci, tlačím do seba žltý melón a snívam o lososovi :-)

2 schnytlik schnytlik | 22. srpna 2008 v 10:24 | Reagovat

jooo, ten losos bych si taky zopalka, na mne ceka jen okurka :) hezky zbytek dne a krasny vikend!

3 Papaja Papaja | Web | 22. srpna 2008 v 13:55 | Reagovat

Bezva! Ještě jsem nepřišla na to, jak je možné v restauraci udělat tak pěkné fotky... :-) To jídlo vypadá fakt dobře, ale musely to být mini-porce, když jste to do sebe všechno natlačili :-)

To carpacio z Fourme d´Ambert se mi líbí - ten sýr miluju a tohle by mne nenapadlo.

U nás jsme čas od času zašli do restaurace, kde jsem si (jednou a pak už vždy) dávala jako předkrm paštiku a k ní byl na talíři polníček a omáčka z lesního ovoce - zřejmě tedy velmi populární spojení chutí.

Na žabky se chystáme v nejbližší době, ale zkusím je připravit doma - názory na ně se velmi liší.

Jinak svíčková, halibut, jakubky - to mi srdce zaplesalo :-)))

Pěkná reportáž...

P.

4 Papaja Papaja | Web | 24. srpna 2008 v 11:03 | Reagovat

Totiž halibut....co to kecám :-( Chtěla jsem říci mořský ďas :-)

P.

5 Bali Bali | Web | 24. srpna 2008 v 13:24 | Reagovat

téda, vypadá to krásně, naštěstí jsem už po obědě :-))

Menu skoro jako u nás doma ;-)

My máme žabky rádi, ale takto máchající se v másle bych je neservírovala.

6 schnytlik schnytlik | 25. srpna 2008 v 9:12 | Reagovat

Papaja & Bali: ty žabky mne zajímají!

Prvně: kde je kupujete (nebo chodíte na lov?)?

Za druhé: jak je připravujete?

Za třetí: jak mají vlastně chutnat?

7 Papaja Papaja | Web | 25. srpna 2008 v 9:40 | Reagovat

Žabí stenýnka jsem viděla prodávat mražená v Hypernově. Vypadalo to na pytel cca 1kg? Cena kolem 200,- Kč. To si, myslím, za ochutnání stojí. A asi to byly žabky-atletky :-))) Ta stehýnka byla taková baculatá...

P.

8 schnytlik schnytlik | 25. srpna 2008 v 9:45 | Reagovat

Papajo, díky za tip, o víkendu mne čeká výlet do Čech, sestra jde do první třídy a to nesmím propásnout :), takže zkusím sehnat a propašovat domů :D

9 Bali Bali | Web | 25. srpna 2008 v 12:46 | Reagovat

Žabky si vozíme z Francie, takže jsou vždy v mrazáku.

Připravujeme je různě, ale nejradši je mám v kombinaci- česnek, petrželka.(to je vůbec jedna z našich nejoblíbenějších kombinací, jak na ryby, potvory, opečené brambory,...)

Chutnat mají žabkově. Nebo spíš něco mezi kuřeco-králičím masíčkem.

Pozor ať nejsou přepečené, to si pak nepochutnáš.

Koukni k nám na více info: http://olivovakucharka.webgarden.cz/ryby-potvory-sneci/zabi-stehynka-cuisses-de.html

P.S.kdysi jsem bydlela v Singapuru a tam měli žabky (tedy spíš už ropuchy) živé v sámošce. Stačilo jen ukázat...

No, nikdy nebylo dost odvahy to udělat. Přece jen je jiné, když koupíš jen čistá, stáhnutá stehýnka.

V Německu se prý neseženou, prý je jejich prodej zakázán ;-)

10 schnytlik schnytlik | 25. srpna 2008 v 13:24 | Reagovat

Bali: to vypadá lákavě a snad to byl i záměr kuchaře, jen toho másla bylo trochu moc :) zkusím mrknou v hypernově, jak píše papaja nebo zajedu do francie, podle těch tvých fotek a popisu bych nad nima neměla lámat hůl :)

11 Bali Bali | Web | 25. srpna 2008 v 13:28 | Reagovat

však do Francie nemáš daleko, že?

Taky bych řekla, že másla tam je víc než dost. Po osmažení je dám na kuchyňský papír.

Kdybys frčela do Fr, ráda ti poradím nějaké mňamky ;-)

12 schnytlik schnytlik | 25. srpna 2008 v 13:40 | Reagovat

pravda mám to co by kamenem hodil a zbytek dojel :D

Poradit si nechám ráda, teď jen nevím, kdy se cesta uskuteční ...

13 Bali Bali | Web | 25. srpna 2008 v 14:44 | Reagovat

jezdíme občas do Metz a okolí na nákup; můžeš písnout majlík ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama