aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Vstup na vlastní nebezpečí

18. srpna 2008 v 15:55 | schnytlik |  Zápisník
Míváte v restauracích pocit, že za své peníze dostáváte příliš malé porce? Přáli byste si, aby Vám servírovali půlku krávy, když si objednáte steak? Bez předchozího varování jsme byli do takové restaurace pozváni. Upozorňuji: VSTUP NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ!!!
Malá restaurace v zapadlé vesničce. Náš průvodce doufá, že se na nás dostane stůl. Jeden se krčil pěkně v rožku, kousek od baru. Do nosu se mi valí výpary z kuchyně. Že by se tu smažilo na sádle?
Pomalu se k nám koulí paní domácí, přináší jídelní lístky a moc mile se na nás usmívá. Nepříliš obsáhlý lístek se skládá zejména z jídel smažených a steaků. Listujeme, přemýšlíme a dohadujeme se, co si dát. Nakonec se rozhodujeme pro vídeňský řízek, cordon bleu a mini telecí steak. K tomu si objednáváme hranolky. Asi po půl hodině dostáváme na stůl. S Koblížkem na to nevěřícně civíme s otevřenou pusou a dochází nám, proč si kolega objednával mini porci.
Vídeňský řízek jsou řízky dva. Každý odhaduju na 200g. Sem tam je to drobátko připálené, ale prý je to na krásu. Maso šťavnaté a tak akorát osolené.
Mini steak je v mých očích maxi, minimálně 300g! Zdá se být taky trochu přičmoudlý, ale prý celkem chutný. Nevím, netroufla jsem ochutnat.
Cordon bleu je jednoduše půl prasete na talíři. To, že sýr i šunka lezou ze strouhanky mne nepřekvapuje. Mne by se nejspíš potrhala i u pětinové porce. Jaké to bylo? Mno, dobré jen toho bylo děsně moc.
Náš hostitel se vyloženě lámal v pase smíchy. Ještě dodal, že kdybychom náhodou měli málo hranolek, stačí říct obsluze a dostaneme další nášup, prý je to již zahrnuto v ceně. Děsně vtipné. S notnou dávkou sebezapření jsem do sebe nasoukala jeden a půl řízku. Koblížek zvládnul asi polovinu svého cordon bleu, na hranolky nesebral odvahu. Zbytek jsme si nechali zabalit. Cestou domů jsme se zapřísáhli, že do takového podniku už nikdy víc. Doma jsme vzorek zvážili a pořád toho bylo půl kila! Z důvodu akutní přežranosti jsme to rovnou šoupli do koše. Je mi to trochu líto, takové plýtvání, ale ještě teď se mi svírá žaludek při pomyšlení na tu hromadu jídla. Co vy, riskli byste své zdraví a nechali se nalákat?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 19. srpna 2008 v 8:09 | Reagovat

:-))) "Pomalu se k nám koulí paní domácí..." :-) Tak to  bude nezvyklá porce jen pro někoho, ne? Teda ale je to hromada masa, to jsem ještě neviděla a přísahám, že bych maso pak dlouho nechtěla vidět. Ale myslím, že moje "řízkymilující" máma by se s těmi přičmoudlými fešáky jistě vypořádala :-))) A možná by do takové restaurace zašla tak jednou za dva týdny.

P.

:-)

2 schnytlik schnytlik | 19. srpna 2008 v 9:36 | Reagovat

Podle toho jak vypadala paní i pan domácí a asi polovina jedlíků to asi jsou celkem "normální" porce, ale na nás přeci jen děsně moc :)) Restaurace je hodně oblíbená, krom těch mega porcí pro tu domáckou atmosféru. Můj milý včera změnil názor a oznámil mi, že tam znovu chce jít, protože přišel na způsob, jak to spořádat. Prý k tomu stačí moře kečupu, tak nevím....

3 Papaja Papaja | Web | 19. srpna 2008 v 9:56 | Reagovat

:-)))

Já bych k tomu steaku potřebovala na zapití "moře červeného" :-))) To ostatní bych asi nezvládla... Ale pokud půjdete příště, tak to chce trochu vyhladovět a bude dobře. :-)

P.

4 robert robert | 19. srpna 2008 v 18:03 | Reagovat

Jak pak se jmenuje ta maličká vesnička, rád bych tam zavítal, už jenom pro tu atmosféru:-)

5 schnytlik schnytlik | 19. srpna 2008 v 18:45 | Reagovat

vesnice se jmenuje Hüsingen, kousek od německo-švýcarských hranic, tak až budete projíždět kolem zaskočte do Landgasthofu Hirschen a nechte si chutnat :D

6 viki viki | E-mail | Web | 20. srpna 2008 v 9:28 | Reagovat

zdravie, nezdravie --- tie fotky ma absolútne dostali! :-) Mňam! Viem, že je to asi negurmánske, ale som obrovský mäsožrút. Tých dvoch chrumkavých krásavcov na hornom obrázku by som schrastila bez problémov --- s Cordon Bleu by boli už väčšie patálie... Toto som ešte fakt nikde nevidela...  reštaurácia mäsového obžerstva... zavítala by som hneď :-))

7 vilemína vilemína | Web | 20. srpna 2008 v 17:15 | Reagovat

Tak ta poloha ty porce vysvětluje :) Dva pořádné řízky jsou v těch krajích asi norma, sama jsem to zažila i v Rakousku, ale i kousek za Prahou U Zdenky, občas je to paráda...

8 blongie007 blongie007 | E-mail | Web | 9. května 2010 v 0:54 | Reagovat

Tak já bych to teda spráskala všechno:-) jsem masožrout!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama