aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Bílá rajská?

8. září 2008 v 16:28 | schnytlik |  Zelenina
Na zahrádce jsem sklidila posledních pár rajčátek (když sluníčko kapánek přitlačí, tak ještě jedna várka bude :) ). Jsou děsně pidi, ale krásně voní. V salátu by je člověk lupou hledal, jíst je jen tak samotné, to bychom se taky nenajedli. Vítězí chuťově luxusní, ale surovinami a peněžence dostupná, rajská polévka. Nuda? Ale kdepak, tahle je docela jiná ;) A navíc takto voňavá rajčátka, která jsou pro přípravu této lahodné polévky naprosto nezbytná, už asi neseženeme. Zejména v zimě ne... Takže vyhrnout rukávy, jdeme na to!
Suroviny:
300g VOŇAVÝCH rajčátek, skleníkové polystyreny jsou nepoužitelné!!!
250 ml smetany
1 stroužek česneku
po snítce rozmarýnu a tymiánu
2 kuličky jalovce 1 hvězdička badyánu
20ml bílého balsamika
po lžičce fenyklových semínek, cukru a soli
čerstvá bazalka (pouze jako zdobení ;))
Postup:
Rajčata s bylinkami, octem, cukrem, solí a kořením rozmixujeme. Vezmeme plátýnko, nebo jako v mém případě čistou utěrku, která už má něco za sebou. Překryjeme jí misku nebo rendlík, do kterého budeme odchytávat výsledný produkt.V podstatě by se dalo využít papírových utěrek, ale ty se trhají, takže nedoporučuju. V této fázi nám utěrkou protéká nádherně růžová šťáva. Pokud chceme skutečně dosáhnout toho, že naše rajčatová polévka bude bílá, musíme znovu filtrovat.
Tentokrát přes papírovou utěrku (dvě vrstvy), protože podíl pevných částic je téměř nulový, cezení tudíž probíhá rychleji a dá se to ukočírovat. Teď bychom vlastně mohli skončit. Výsledkem "dvojté filtrace" je neuvěřitelně voňavá, chutná a osvěžující studená polévka.
Tentokrát budeme pokračovat a vytvoříme si opravdu bílou polévku.
Svaříme si smetanu, přidáme vymačkanou šťávu, prohřejeme a můžeme podávat v šálku ozdobené listy čerstvé bazalky.
Nevím, jestli na Koblížka něco zbude, pořád chodím ochutnávat.... ;)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 jark jark | E-mail | 9. září 2008 v 9:35 | Reagovat

Bože....proč?????

Sedím v práci, nějak nebylo co dělat, tak jsem kouknul na Cuketku...a odtud odkazem sem....Dá se to přežít? Dá se to vydržet, když se čte něco...co bylo psáno s takovou láskou...a chutí?

Děkuji za zážitek..za inspiraci a přeji hezký den..spoustu chutí..včetně té, dělit se o ně s námi....   J.K.

PS: vypouštím závodní jídelnu, budu hladovat a odpoledne se vrhnu do skleníku, jestli ještě něco zbylo :-)

2 schnytlik schnytlik | 9. září 2008 v 18:39 | Reagovat

Jarku, díky moc, takové pochvaly si vážím a doufám, že ve skleníku ještě něco bylo a smlsnete si tak jako my ;) určitě dejte vědět :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama