aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Dýně kam se podíváš I.

12. září 2008 v 11:39 | schnytlik |  Zelenina
Dovolte mi, prosím, abych Vám představila hrdiny posledních dní. Dní ve znamení dýně. Nejprve se seznámíme s mladou slečnou dýní muškátovou (Cucurbita moschata). Její pevná slupka je poměrně mdlé béžové barvy.
Rozkrojit jde pěkně z tuha, za námahu se nám však odmění svou krásnou žlutooranžovou barvou, která evokuje krásné slunečné letní odpoledne (někoho to může taky pěkně nakrknout, když při pohledu z okna je všude šeď).
Původně jsem ji měla v plánu šoupnout do risotta. Pak jsem si ale řekla, že si možná zaslouží jinou úpravu než projití varem. Udělala jsem z ní super chuťovku ke sklence vína a příjemnému filmu.
Suroviny:
1 muškátová dýně
2 lžíce oleje z vlašských ořechů
2 stoužky česneku, rozetřít
1 chilli paprička, nakrájet najemno
sůl podle chuti
půl lžičky mleté skořice
několik strouhnutí muškátového oříšku
odrbané lístky rozmarýnu z jedné dlouhé snítky
Postup:
Troubu si předehřejeme na pěkných 220°C. V misce si připravíme takovou skoro pastu z výše uvedených ochucovadel. Rozmarýn klidně zaměňte za jinou Vámi oblíbenou aromatickou bylinku. Chilli papričku můžete vynechat nebo nahradit mletými, podle chuti. Pokud nemáte olej z vlašských ořechů, nezoufejte, prostě použijte jiný. Co ale určitě nevynechejte je muškátový oříšek a skořice. Nádherně podpoří lehce oříškovou a nasládlou chuť této dýně, ne nepodobnou sladkým bramborám.
Dýni vydloubněte bříško, semínka si schovejte na příští rok na zasetí nebo si je opražte na suché pánvi, pokrájejte na stejnoměrné dílky a pořádně namažte marinádou. Pěkně ji naskládejte do nepřilnavého pekáčku, nebo vyložte pečícím papírem, slupkou dolů a šup s ní do trouby.
Hotová bude asi za 20-30 minut, poznáte podle zlatavých puchýřků a pronikavé omamné vůně. Naložíme si ji na talíř a můžeme se do ní pustit jen tak, jak je anebo ji použijeme jako přílohu k něčemu neméně dobrému.
Pokračování příště....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 12. září 2008 v 12:06 | Reagovat

Takhle "jen tak" péci dýně jsem viděla zatím jen Jamie Olivera. To bych určitě ráda vyzkoušela. Jako příloha k masu to musí být super.

P.

:-)

2 Bali Bali | Web | 12. září 2008 v 12:32 | Reagovat

Jednou jsem dělala dýňový koláč; šel do koše!

Miluju dýňovou polévku (rcp je u nás). Brzy ji asi udělám.

Už se těším do Francie na ty roztodivné tvary a barvy. Vždy si jich vezu koš na dekoraci do proutěného košíku ;-)

3 schnytlik schnytlik | 12. září 2008 v 12:46 | Reagovat

Já dýni na sladko nemůžu ani vidět - dýňový kompot za to může, a vlastně ještě do nedávna jsem se dýni vyhýbala obloukem. Pak jsem se ale nechala přesvědčit, bez násilných donucovacích prostředků, a snědla dýňovou polévku. Změnila jsem názor a dýně není mým nepřítelem :) A tahle pečená verze je vynikající, fakt ;)

4 luckydina luckydina | E-mail | 12. září 2008 v 23:22 | Reagovat

butternut mám radši než hokaido, když mi zbyde upečená dýně tak z ní udělám polívku, vynikající je sypaná drceným barevným pepřem i sečuánským, nebo drceným kořením na stejky, ze zbytku jsem udělala polívku a chutnala jako svíčková omáčka, z upečené dýně jdou dělat i různé saláty,pečenou dýni mám ráda i jako přílohu k masu, ostatní z rodiny ji moc nemusí, ale já ji miluju, po upečení ji na talíři pokapat pestem

5 Dana Dana | E-mail | Web | 13. září 2008 v 16:19 | Reagovat

Musím říct, že jsem jedla pouze dýňový kompot, ale při pohledu na ty fotky už se mi sbíhají sliny :).

6 magda zavřelová magda zavřelová | 7. října 2009 v 16:37 | Reagovat

No letos mi na zahradě narostly butternutky, a i hokkaida, druhou jmenovanou upravuji v troubě i na krém s kořením pěti vůní, a bezva, takže teď zkusím i butternut! Díky za typ! M. : )

7 schnytlik schnytlik | E-mail | Web | 29. října 2009 v 11:20 | Reagovat

Magdo,
tiše závidím úrodu dýní. Nám se neurodilo nic :( A určitě vyzkoušejte, butternutka je úžasná :-)

8 spam spam | E-mail | Web | 2. ledna 2010 v 20:21 | Reagovat

Thanks for the article. Blogging is replacing main stream news for many people.

9 katka katka | 15. ledna 2010 v 9:07 | Reagovat

jen pro pořádek - dýně Butternut to samé jako  dýně muškátová.....

10 Tuutiki Tuutiki | E-mail | 1. října 2011 v 12:34 | Reagovat

V zelenině, kde nakupuji, se objevily dvě muškátové dýně. Sedely v regálu už týden, tak jsem jednu vzala domů. Pravděpodobně je to dost neznámá zelenina anebo si každý doma pochutnává na vlastní úrodě.
Jdu z ní uvařit polévku s jabkami s karamelem. Ověřený recept. Veliká dobrota! Po víkendu zajdu i pro zu druhou a zkusím tvou chuťovku.
Přeji pěkný den.

11 LouGibbs18 LouGibbs18 | E-mail | Web | 15. února 2012 v 19:27 | Reagovat

It is known that money makes people independent. But how to act when one doesn't have cash? The one way only is to get the <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> and student loan.

12 Mirek Matějček Mirek Matějček | E-mail | 15. srpna 2013 v 21:01 | Reagovat

Dyně na obrázku je tykev máslová (Butternot). Muškátová tytev je zelená, ploše kulovitá s výraznými povrchovými díly jako stroužek česneku.Váha se pohybuje od 3 do 10 kg. Má zelenou dužinu a chuťově se blíží cuketě. Je jemnější a méně vodovatá.

13 Dr.Ix Dr.Ix | 18. listopadu 2013 v 14:50 | Reagovat

[12]: To mozna nezrala. Zrala je spis okrova az svetle hneda.

14 Mirek Matějček Mirek Matějček | E-mail | 18. listopadu 2013 v 16:24 | Reagovat

Souhlasím, už jsem chytřejší.Už dozrály. Zralá Muškátovka je na povrchu ošklině zeleno stříbrná a uvnitř okrová  až světle hnědá až oranžová. Jasně zelený povrch je známkou nezralosti, Zralá voní po muškátu. Utržená dozrává tak za měsíc až dva. Menší druhy Muškátovek 1 až 3 kg jsou stejně "česnekově" dělené a povrchově okrové a při dozrání dostávají stříbrný nádech a "zošklivějí".

15 Kamca Kamca | E-mail | 6. dubna 2014 v 17:36 | Reagovat

Zhubla jsem a jsem štastná a to díky http://www.xjidelnicek.cz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama