aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Dýně kam se podíváš..... pokračování

17. září 2008 v 20:29 | schnytlik |  Těstoviny a rýže

Dnes si krátce představíme Sněhuláka. Ne, nezbláznila jsem se ani jsem si do kuchyně nenechala importovat čerstvě napadlý sníh z Jeseníků. Jen jsem v obchodě narazila na krásnou neobyčejně obyčejnou dýni. Koupila jsem ji pro její sametově krémovou barvu, abych si z ní udělala pěknýho bubáka za okno,který by na sebe přes den nestrhával příliš pozornosti. Obyčejná je svým původem. Je jedním z příslušníků rodiny Cucurbita pepo. Neobyčejná pro svou barvu. Uvnitř je světlounce žlutavá, vůní připomíná oříšky. Chuťově je sama o sobě dost nevýrazná, ale lehce okořeněná poslouží jako jemná a lehká plňka do lasagní.
















































































Tohle byla moje první dlabaná dýně, jinak je sekám na díly, a pořádně jsem se u toho zapotila. Dloubala jsem ji lžící neb mi přišlo zbytečné vyhazovat peníze za takové dloubací udělátko
. Semínka a vlákna byla venku celkem rychle, ale ten zbytek?!?! Dlabala jsem usilovně asi dvě hodiny. Dýně celá a já zničená. Na talíři bylo sakumprdum asi 300g k vaření použitelné hmoty. Příští rok se rozšoupnu a udělátko si pořídím (funguje?).









Protože jsem srab, a vůbec nemám fyzičku na souboj s dýní, vzdala jsem to. K dýňové plňce jsem musela najít společníka. A tím se stal náš velmi oblíbený špenát.








Suroviny:








300g vámi oblíbené dýně








300g listového špenátu, i mraženého








250g ricotty








2 větší stroužky česneku (upravte dle vaší chuti, ale nepřehnat, ať nepřebije chuť všeho ostatního)








sůl, pepř








muškátový oříšek dle chuti








½ lžičky kajenského pepře, ev. pálivé papriky či chilli








1 lžička sladké papriky








lasagne (9 plátků)








na bešamelovou omáčku:








55g másla








55g hladké mouky








350ml mléka








baterky do digi váhy


























Postup:








Dýni nakrájíme na kostky, v mém případě to byly asi 0,5cm silné různě dlouhé pruhy, a v osolené vodě uvaříme do měkka. Špenát spaříme. Obojí necháme vychladnout a pořádně odkapat. PO vychladnutí rozmixujeme dýni společně s paprikou sladkou i pálivou, přistrouhneme muškátový oříšek, dochutíme pepřem a solí a vmícháme polovinou ricotty. Špenát rozmixujeme s česnekem, osolíme a vmícháme zbytek sýra. Pokud máme lasagne, které je nutno předvařit, připravíme podle návodu na balení.








Úspěšná příprava bešamelové omáčky je pro mne vždy malým vítězstvím. Recept je celkem jednoduchý, ale čas od času to nevychytám, mám to hroudatý a prostě blebleble. Tentokrát byla radost z úspěchu ještě větší, protože jako na potvoru baterie ve váze byly kaput a odměřování mouky po lžičkách není moje nejsilnější parketa. Ale povedlo se. Do pěkné skleničky si nalijeme trochu bílého vína, aby opadla tréma a zjistili jsme, jestli naší druhé polovičce bude chutnat. Z kostky másla ukrojíme o ždibínek víc než na obalu vyznačených 50g a rozpustíme v hrnci. Postupně přidáváme mouku, vyšlo mi to na 10 hornatých lžiček, a pořád mícháme. Pak postupně, za neustálého míchání, přiléváme mléko. Necháme krátce povařit, přisolíme a je to. Omáčka by měla být hladká a krémová, ale rozhodně ne konzistence bramborové kaše.





























































Do zapékací formy nalijeme trochu bešamelu, položíme vrstvu lasagní. Pak příjde jedna plňka, lasagne, druhá plňka, lasagne. Zalijeme zbylým bešamelem a dáme na 20minut zapést při 180°C. Po upečení necháme asi 10minut odpočinout. Lépe se bude jídlo porcovat a spíš si udrží tvar. Mezitím si prostřeme, nalijeme vína a těšíme se na dobrotu. Lasagne nakrájíme, naložíme na talíře a s širokým milým úsměvem podáváme (není v tom rajče, ani maso). Dobrou chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 primula primula | E-mail | Web | 18. září 2008 v 6:28 | Reagovat

Senzace. Gratuluji. Je to nápadité, barevné a ještě jakoby letní jídlo. Mám chuť to vyzkoušet i s cuketou. Moc pěkný blog. Zdravím.

2 Bali Bali | Web | 18. září 2008 v 11:40 | Reagovat

To mne láká! Dýni mám!

Ale bešamel jsem dělala včera na mangolg, tak pár dní počkám ;-)

3 schnytlik schnytlik | 18. září 2008 v 12:48 | Reagovat

Primulo, diky :)

normalne jsou tyhle lasagne jen bilo-oranzovoruzove, ale fakt nebylo sil na vydlabani dyne, ale ten spenat je zas posunul o kousek vys :)))

4 schnytlik schnytlik | 18. září 2008 v 12:50 | Reagovat

Bali, besamelu neni nikdy dost, obzvlast, kdyz se povede a neni sama hrouda :)))) jinak, jestli vyzkousis, tak dej vedet, jestli jste si taky smlsli. Ja budu muset opakovat, ale vratim se zpet k oblibene butternut - nejak mi vic chutna

5 luckydina luckydina | E-mail | 18. září 2008 v 21:21 | Reagovat

dýně je nádherná, takovou ještě nemáááám, dýně pěstuji léta, ale nikdy jsem ji celou nedlabala, vždy krájím nožem a někdy mám chuť vzít mačetu, když chci vydlabat jen trošku, třeba u plněné dýně tak použiju takový to vykrajovátko na kuličky, na loupání je nejlepší hokado, ta se loupat nemusí

6 schnytlik schnytlik | 19. září 2008 v 6:34 | Reagovat

Luckydino: k dispozici mám děééésně moc semínek, chceš poslat? :)))) Hokaido já moc nemusím, a když tak jí stejně musím oloupat, neboť Kobližek nejí slupky ani u jablek natož u dýně :)))))

7 Bali Bali | Web | 19. září 2008 v 8:01 | Reagovat

Tobě se už někdy nepovedl bešamel? Hlavní je asi míchat, míchat, míchat,...;-)

Jinak gramáž si upravuji podle potřebné hustoty.

8 schnytlik schnytlik | 19. září 2008 v 8:38 | Reagovat

No jo, nepoved, protože většinou dělám milión dalších věcí kolem a zapomenu míchat, míchat a míchat, takže se tam pak objeví hrouda sem, žmolek tady... :)))

9 Lucka_B Lucka_B | Web | 24. září 2008 v 18:23 | Reagovat

V jakémsi hnutí mysli jsem zakoupila obří dýni neznámého původu (má 12,5 kg, ufff). Teď důstojně trůní v předsíni a já hledám recepty, ty tvoje jsou moc pěkné a určitě na ně dojde. Tedy jestli mě naši kluci nechají toho cvalíka rozkrájet:-)

10 schnytlik schnytlik | 24. září 2008 v 19:25 | Reagovat

Lucko_B: šmankote, 12,5kg? To já bych ani neunesla natož abych ji pak dlabala :) Pokud tě nenechají cvaldu rozčtvrtit, kup si na vaření raději něco menšího, dlabat se to fakt nedá :D

11 Lucka_B Lucka_B | Web | 25. září 2008 v 14:12 | Reagovat

Situace se vyřešila. Manžel prohlásil, že taková krásná dýně se čtvrtit nebude (ono taky čím, mačetou?:-) a že jí vydlabe on sám osobně. Tak čekám a jsem zvědavá, jak to dopadne...:-)

12 schnytlik schnytlik | 25. září 2008 v 16:21 | Reagovat

Lucko_B: sekyrou, jedine sekyrou :) No, manzelovi drzim palce a pevne svaly :)))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama