aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Fotohádanka podruhé..... Vyluštěno!

11. září 2008 v 12:03 | schnytlik |  Fotohádanky
Správná odpověď zní: Pepino meloun:))
Luckydino, jsi pašák! Nicméně Papajina odpověď pidi-lilek nebyla daleko od pravdy.
Meloun Pepino (Salanum muricatum) patří do čeledi lilkovitých, stejně jako lilek nebo rajče, a je původem z Peru. V současné době je pěstován v některých státech Jižní Ameriky (Kolumbie, Peru, Chile), ale zejména na Novém Zélandě pro export do Evropy a Japonska. Podrobnější informace najdete tu, tady a něco málo i zde.
Pepina jsme měli na návštěvě poprvé. Moc dlouho se u nás neohřál. Jak se mu u nás líbilo, těžko říct. My jsme z jeho krátkého pobytu byli poměrně rozpačití.
Pepino je krasavec k pohledání, to jo. Jeho kůže je většinou žlutá s fialovým žíháním, náš kousek byl vlastně skoro celá fialový. Slupka je pevná, nepoživatelná, takže se musí loupat.
Při rozkrojení nádherně voněl po melounu a při troše dobré vůle by se tam našel i náznak slibované hrušky. I několik šťavnatých slziček ukáplo. Nicméně drhnul mi na jazyku a byl poněkud mdlý. V podstatě bez chuti :( Možná to bylo způsobeno špatným testovacím vzorkem, ale nijak zvlášť nás neuchvátil. Zůstanu věrná melounům vodním, přeci jen v poměru cena vs. chuťový zážitek jasně vedou naši staří dobří známí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 11. září 2008 v 12:53 | Reagovat

Já se skoro trefila? No to tedy padám!

Vždy bych vsadila na luckydinu - to je velká pěstitelka. :-) Ta se vyzná... Já jen tak střílela od boku.

P.

2 luckydina luckydina | E-mail | 11. září 2008 v 22:38 | Reagovat

já se musím přiznat, že mě pepino taky nijak neuchvátilo, před lety jsem si ho vyzkoušela pěstovat, to mě spíš lákají ty pidi-lilky a různé odrůdy čekanek, které mají v sortimentu italové, čínské zelí pěstuji-letos mám poprvé odrůdu bok choy a jsem nadšená, zrovna dneska jsem ho přidala do nudlí prostě paráda

3 Bali Bali | Web | 12. září 2008 v 11:37 | Reagovat

tož jsem se trefila, ale jak říkám, znám to ve žluté barvě, ale nikdy jsem to nejedla ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama