aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Platýz v mrkvi

24. září 2008 v 10:32 | schnytlik |  Ryby, mořské potvory a jiné obludy :)
Platýz. Na první pohled nepěkná placatá ryba. Co mu chybí na kráse, dohání na chuti. Křehoučké maso, které se rozplývá na jazyku. Není potřeba s ním vyvádět psí kusy. Zde rozhodně platí méně je více.
Suroviny:
čtyři 100g plátky platýze i s kůží
šťáva z jednoho citrónu
dvě hrsti sekané petrželky (k ploché rybě ploché listy)
100g mrkve
100g pórku
sůl, pepř
máslo
Postup:
Mrkev nakrájíme na sirky, pórek na kolečka a orestujeme na lžíci másla. Osolíme a opepříme.

Petrželku, citrónovou šťávu a sůl smícháme a vzniklou marinádou potřeme rybu z vnitřní strany. Pokud si chceme trochu hrát, plátky ryby k sobě přiložíme vnitřní stranou a spojíme jehlami - ryba zůstane mnohem šťavnatější (nebo je to jen můj pocit?)

Orestovanou mrkev s pórkem vložíme na dno zapékací mísy, na zeleninu poklademe rybu, přikryjeme alobalem a dáme na půl hodiny do předehřáté trouby (200°C).

Odměnou nám bude lahodná ryba s podušenou máslem vonící zeleninou, ke které se hodí vařený brambor, bramborová kaše nebo jemné květákové pyré.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 pan kolíček pan kolíček | Web | 24. září 2008 v 11:31 | Reagovat

A víte, že ta ryba ve vaší úpravě nakonec ani tak blbě placatě nevypadá? :o))

Každopádně jsem z té poslední fotky dostal hlad - jdu na bramboračku, jnak se tu uslintám :o))

2 Bali Bali | Web | 24. září 2008 v 18:07 | Reagovat

Et voilá, frische fische!

U nás dnes taky byla rybka. Bohužel mražená, ale zabalená do mangoldových listů, vařená v páře ,  s rýží a holandskou majdou ;-)

3 schnytlik schnytlik | 24. září 2008 v 18:53 | Reagovat

pane kolíčku, děkuji pěkně za kompliment, ale von fakt byl placatej, to jen to vrstvení mu trochu přidá na kráse :)))))

4 schnytlik schnytlik | 24. září 2008 v 18:55 | Reagovat

Bali: taky byl mrazenej, ale vlastním mrazákem, žádná velkomrazírna :), bohužel mám dojem, že byl z velkochovu :(

5 Papaja Papaja | Web | 30. září 2008 v 10:24 | Reagovat

Krásný receptík, jednoduchý a určitě nechá vyniknout rybí chuť. Už jsem přišla na to, že občas u nás v obchodě i plocholistou petrželku koupím. Ale jen občas :-(

Pěkné, šnytlíčku :-)

P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama