aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Těstoviny s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou

4. září 2008 v 8:34 | schnytlik |  Hovězí
Koblížek miluje italskou kuchyni. Ryby, maso, cokoliv co voní rajčaty, bazalkou, česnekem, parmezánem. Taky pizzu a těstoviny.
Koblížkův ideální týdenní jídelníček by vypadal asi takhle:
Pondělí: těstoviny s rajčatovou omáčkou
Úterý: pizza s parmskou šunkou, rajčaty, rukolou a parmezánem
Středa: ryba s rajčatovou omáčkou
Čtvrtek: těstoviny s boloňskou omáčkou
Pátek: těstoviny carbonara
Sobota: jakékoliv maso, hlavně že je s rajčatovou omáčkou
Neděle: nájezd na místní italskou restauraci
No řekněte sami, nemám já to skromného partnera? Tak málo mu stačí ke štěstí. Ač mám těstoviny moc a moc ráda, každý den je jíst nemůžu. Do měsíce bych byla asi metrická. Uznávám, že těstoviny nebyly na našem stole celý dlouhý týden, byť stoprocentně vím, že si je dopřál, když jsem nebyla doma, a tak dnes budou těstoviny podle Jamieho. Je to kompromis - těstoviny s rajskou omajdou pro Koblížka a pro mne ty masové kuličky ;)
Suroviny
na kuličky:
450g mletého hovězího (ev. směs vepřové/hovězí)
1-2 sušené chilli papričky
špetka skořice
trochu muškátového oříšku (dle chuti)
3 stroužky česneku
1 vejce (já vynechávám)
hrst strouhaného parmezánu (přidávám trochu víc)
kůra z jednoho citronu
sůl, pepř
na omáčku:
2-3 stroužky česneku olivový olej
svazek bazalky, nasekat
1 čerstvá červená chilli paprička
2 konzervy rajčat (sekaných)
lžíce octa z červeného vína
sůl, pepř
Postup:
Maso a ostatní suroviny smícháme dohromady a vytvoříme menší kuličky o průměru cca 2cm.Toto množství surovin vystačí na cca 18 kuliček. Na pánvi rozehřejeme olej a kuličky opečeme ze všech stran. Olej by měl být horký, ale ne zas moc, aby celá kuchyň a kuchař-ka nebyla poprskaná od oleje. Kuličky přendáme na talíř s papírovým ubrouskem a odložíme do tepla.
Česnek, papričku a bazalku orestujeme na olivovém oleji, přidáme rajčata, ocet a dusíme cca ½ hodiny. Přimícháme masové kuličky, podle chuti osolíme, opepříme a necháme prohřát.
Podáváme s těstovinami dle vlastního výběru, spoustou strouhaného parmezánu a sklenkou něčeho dobrého.
(recept dle knihy Besser Koch mit Jamie Oliver)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 4. září 2008 v 10:09 | Reagovat

skoro bych se k němu mohla přidat, ale preferovala bych každý den pátek ;-)

Na nějaké kuličky (určitě do nich nasekám černé olivy) se také brzy chystám, to se možná manža nebude ani vzpouzet, že mu zase nutím nějaké ty nouilles ;-)

P.S. dá se ti někam napsat majlík?

2 Bali Bali | Web | 4. září 2008 v 11:25 | Reagovat

tyjo, tys to sem loupla?! Tos mela napsat trochu jinak, nebo si te vyhleda spamrobot ;-)

Ale dik!

3 schnytlik schnytlik | 4. září 2008 v 11:27 | Reagovat

uz to mazu ;)

4 schnytlik schnytlik | 4. září 2008 v 11:28 | Reagovat

mimo to mame zajimavej filtr na spamy, i emaily od rodiny lovim z kose :D

5 mish mish | E-mail | Web | 4. září 2008 v 16:26 | Reagovat

U nás je to podobný. Ptát se ho, co by si dal, je naprosto k ničemu, odpověď je vždycky "třeba nějaký dobrý těstoviny".  Tak příště zkusím tyhle :-)

6 schnytlik schnytlik | 5. září 2008 v 7:50 | Reagovat

mish, pak dej vedet, jak chutnalo ;)

7 Papaja Papaja | Web | 5. září 2008 v 9:57 | Reagovat

Koblížka chápu :-) Já, když těstoviny, tak skoro nejraději se "zrzavou omáčkou". Děláme ji z loupaných rajčat v konzervě a s bazalkou. Jsem bazalkový závislák :-) A kuličky všeho druhu jsou zase Tvoje vášeň, co? :-)))

Na mém webu je dole spojení, tak mi písni na mailík...

P.

:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama