aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Dýně kam se podíváš IV. (naposledy?)

2. října 2008 v 17:34 | schnytlik |  Zelenina
Dýňonemoc. Myslím, že toto onemocnění je většině lidí celkem cizí. Lékařská věda ji zatím nedokáže úspěšně léčit. Devět erudovaných praktiků z deseti tvrdí, že se jedná o chorobu sezonní, podobně jako senná rýma. Kdy a jak se projevuje? Obsesivní myšlenky zaobírající se výhradně dýní a jejím zpracováním se začínají u těchto pacientů objevovat začátkem září. Většina postižených tyto myšlenky také realizuje, což jejich nejbližší okolí považuje za vůbec nejhorší příznak. Nemocný totiž své bližní terorizuje téměř každodenní přípravou krmě, jejíž podstatnou součástí je v podstatě jakýkoliv druh dýně. Zároveň se dožaduje účasti na akcích, které vedou k setkávání se stejně nemocnými a objevování nových druhů dýní, tykví, patizonů a produktů z nich.
A když už jsme u těch dýňových produktů, tak bych se asi měla pochlubit svými úlovky.
Začnu jedním z objevů sezony: Sweet Dumpling je bílá krasavice se zeleným žíháním.
Je to malý šmudla, ale při jeho ochutnání jsem šla do kolen. Tak nádhernou medovou vůni nemá žádná z dosud ochutnaných dýní/tykví. Jestli je nějaká vhodná pro sladkou úpravu, pak je to tahle. Udělala jsem malý hokus-pokus-test. Nastrouhala jsem ji, rozdělila na čtyři díly. Připravila listové těsto na šátečky, rozpálila troubu na 180°C. Kombinace byly následující: dýně + skořice + vlašský ořech, dýně s kokosem, dýně a sušená švestka, dýně a med.
Uhňácala jsem skoro úhledné šátečky a dala péct dozlatova. Nechala vychladnout a jala se ochutnávat. Absolutně nejlepší kombinací byla ta nejjednodušší. Dýně a med. Jeden přes druhého nekřičel, krásně se doplňovali. Na druhém místě se umístila várka se skořicí a ořechy. Mám poznamenáno, že příště přístrouhnu jablíčko nebo zakápnu citronovou šťávou. Kokos a sušená švestka. Tak to byl vyloženě přehmat, obojí je příliš aromatické a zabíjí chuť téhle delikátní dýně. Možná by ale mohlo dobře fungovat s něčím méně zajímavým.
Pokračovat můžeme dalším exemplářem. Dýní zvanou Chameleon. Barvami hýří, až oči přecházejí.
Tento kousek u mne skončil kvůli průvodní ceduli, kde psali, že je velice chutný i za syrova a hodí se do salátů. Tak to pěkně kecali! Pravda, je sice šťavnatější než ostatní, ale tvrdý jak beton a v zeleninovém salátu by mne nepotěšil. Výborný byl ale gratinovaný (stejný postup jako u brambor). Foto nemám, zmizel dřív než jsem dobila baterii :)
Taky jsem se nachala nalákat na dýňový likér a sekt. Byla jsem z toho, že to někdo vyrábí ,tak paf, že jsem si ani nevšimla, že to je celý chemický. Zjistila jsem při domácí degustaci. Likér připomínal lacinou broskvovou, jen kapánek víc obarvenou. Blééé. Znáte rychlý špunty? Tak asi tak chutnal sekt. Vlastně křivdím špuntům, protože ty aspoň bublaj :(
Úchvatný je olej z dýňových semínek. Momentálně jsem ve stádiu, kdy si jím pokapávám chleba ke snídani :) Občas ho alternuje některá ze zakoupených marmelád. Zejména u té dýňovo-rakytníkové mne trochu mrzí, že jsem koupila jen malinkou skleničku.
Jak vidíte i já jsem touto chorobou onemocněla. Dýňová sezona je v plném proudu a proto své okolí žádám o patřičnou dávku trpělivosti. Jsem si téměř jistá, že ve chvíli, kdy se z obchodů vytratí dýně, moje choroba ustoupí do pozadí (tedy alespoň do příští sezony). Na závěr bych chtěla poděkovat Terezce, která mi pomohla můj problém pojmenovat a všem stejně postiženým popřát hodně štěstí a zdaru v realizaci dýňových nápadů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 luckydina luckydina | E-mail | 2. října 2008 v 18:00 | Reagovat

dýňonemocí nebo spíš tykvonemocí(musím ještě započítat cukety a patizony) trpím několik let, a ostatní touto nemocí nanakažená populace nechápe a jen si klepe na čelo, u mě bohužel tato nemoc neustoupí ani v zimě, neboť hamtám semínka na příští rok, letos mám ještě jednu muškátovou dýni od loňska a chystám se ji vyzkoušet zda bude ještě jedlá

2 ichko ichko | 2. října 2008 v 19:28 | Reagovat

Asi jsem taky posedlá :o) podzim mám poslední roky spojený hlavně s dýněma. Hned jak se začnou na trhu objevovat, vláčím si je domů pěkně do zásoby (v celku vydrží fakt dlouho) a posléze je cpu úplně do všeho. Přítel občas nechápe, proč se mu ty oranžové kostky objevují například v gůláši, ale má smůlu. Dýňový olej si vozím ze Slovinska, taky na něm hodně ulítávám, poprvé jsem ho ochutnala v zelném salátu a od té doby ho musím mít vždycky po ruce.

3 Terezka Terezka | Web | 2. října 2008 v 19:58 | Reagovat

Schnytliku, já jsem to neměla číst....Volám záchranku, neboť tohle je už na hospitalizaci!

A kde je udělátko? :D

4 schnytlik schnytlik | 2. října 2008 v 20:02 | Reagovat

udělátko není :( ale v sobotu jedem do metra (makro), tak se juknu tam :)

5 Kytka Kytka | 3. října 2008 v 9:59 | Reagovat

Pomóc, samej dýňofanatik! ((((-: Přiznám se, že toto mě naprosto míjí, jsou jen dvě úpravy tykvovitých rostlin, které mám rád - smaženej patizon se spoustou česneku a cuketovej perník. Dýně bych nejradši používal výhradně jako ozdobnou plodinu.

6 mish mish | E-mail | Web | 3. října 2008 v 18:13 | Reagovat

Já jsem tak netknutá čímkoliv dýňovým (pominu-li ty 4 články :-)), až se stydim. Ale polepším se - ty šátečky se mi pro seznámení zdají velmi vhodné... :-)

7 schnytlik schnytlik | 3. října 2008 v 20:07 | Reagovat

Mish, na šátečky se přimlouvám za tu výše uvedenou dýni :) S takovým hokkaidó si to moc představit neumím....

8 Dv Dv | Web | 6. října 2008 v 17:11 | Reagovat

U mě to propuká...ale protože nemám zahrádku, jsem odsouzena pouze k hokaido nebo muškátové, víc se koupit tady nedá...Tu bílou závidím!

9 kreperat kreperat | Web | 6. října 2008 v 21:43 | Reagovat

seš mi sympatickej, i když tě neznám, protože šnytlik mám od dětstvá rád. Pěstovali jsme ho na zahrádce a v neděli byla knedlíčková polévka a tam  se nejlíp uplatňoval - zvýranil chuť...

Už si četl č., teď nevím jaké, ze září, románu "To"? tam  je úžasnej návod na polévku Pin-Pin - jako stvořená pro šnytlik

10 kreperat kreperat | Web | 6. října 2008 v 21:47 | Reagovat

Dýně jsme měli před pár dny, ale musím přiznat, že mi moc nechutnala

Teďka je v Německu, kde žiju, skoro každej zblázněnej do dýní...

žena ho dělala s mnoha kořeními, hlavně zázvor...

11 kreperat kreperat | Web | 6. října 2008 v 21:53 | Reagovat

teď čtu, že jsi žena, tak se ti román "!To" bude určitě celej líbit. rád bych měl právě od ženy kuchařky k ní komentář

bude určitě k nezaplacení, předem díky...

12 kreperat kreperat | Web | 6. října 2008 v 21:56 | Reagovat

jestli si šárčina kamarádka, ta už ho četla  a tý se náramně líbil...

13 eva - marmeláda eva - marmeláda | E-mail | Web | 13. října 2008 v 22:56 | Reagovat

Tak jsem rozpačitá. Dosud jsem se setkala jen s dýněmi vydlabanými do podoby strašáka a pak mám ještě nemilou vzpomínku na "ananasový kompot" z dýně - uf! Takže nevím, jak se pozná jedlá dýně a jak se pak k ní chovat při přípravě pokrmu. O dýni Hokaido jsem tedy slyšela, ale kde k ní přijít, to netuším. Cukety a patizony miluju, tak bych chtěla dýni ochutnat, jestli je opravdu jedlá - poraďte.

14 schnytlik schnytlik | E-mail | 15. října 2008 v 20:22 | Reagovat

Milá Evo, po zkušenostech s dýní a la ananas jsem taky nikdy nevěřila, že ji vezmu do úst, natož abych jí vařila. Nicméně loni jsem se nechala ukecat na dýňovou polévku a letos jsem dýním propadla úplně :) Hodně záleží na tom, na jakou dýni narazíte, v českých obchodech by snad neměl být velký problém sehnat hokkaido (červené), muškátovou a několik dalších, každá se hodí na něco jiného, teda alespoň podle mého názoru...  Dejte vědět, jestli jste se odhodlala a jak jste dopadla tady nebo písněte email :)

15 Jura Jura | E-mail | 14. listopadu 2008 v 19:17 | Reagovat

Schnytliku, myslíte, že byste nemohla postrádat pár semínek té skvělé dýně Sweet Dumpling, nebo mi napsat kde se dá semínko sehnat. Na oplátku pošlu skvělou tykev Hokaidó. Předem díky...

16 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. listopadu 2008 v 10:54 | Reagovat

Jejda, Juro, já je už nemám, ale zkuste mrknout tady http://www.kcb-samen.ch/shop/ , tam mají snad všechno :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama