aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Příběh ředkviček

24. října 2008 v 17:06 | schnytlik |  Zelenina
Začátkem září musely proběhnout jakési podivné erupce na slunci. Z jakéhosi, mne zcela neznámého, důvodu, jsem si první zářijový týden vysela semínka ředkvičky. Koblížek si ťukal na čelo a já jen doufala, že z toho truhlíku alespoň něco vyleze. Každý den jsem kontrolovala, zda semínka mají dost vláhy. Přemýšlela, jak je ochráním před mrazem. To kdyby se počasí opravdu zbláznilo.
Týden a nic. Neztrácela jsem naději a stále semínka opečovávála. Také jsem k nim promlouvala. Jemným způsobem jsem se snažila jim vysvětlit, že na světě je přeci tak strašně krásně a že stojí za to vykouknout z hliněného domku ven.
Druhý týden nezačal o moc lépe, ale naději jsem neztrácela. Zejména když se začalo cosi klubat :) Koblížkův realismus můj optimismus srážel dokonale. Prý že to je jen nějaký plevel, co jsem si přitáhla v zemině. Odjeli jsme na víkend pryč.
Třetí týden, čtvrtek ráno. Otvírám okno, abych vpustila trochu čerstvého městského vzduchu a oko mi spočine na truhlíku. "Koblížku, pojď honem! Koukej! To je krása, viď?"
Koblížek mé nadšení, v šest ráno, nijak zvlášť nesdílel. Suše mě pochválil, že jsem tuze šikovný zahradník, ale že tohle ještě zdaleka není poživatelné :( Svým komentářem mou radost nezkazil, naopak! Však já ti ještě ukážu ;)
Ředkvičky prospívaly velice dobře. Každým dnem nabíraly nových sil a brzy se začaly rozvíjet víc a víc (takhle vypadaly čtyři týdny po výsevu).
Od našeho prvního setkání tváří v tvář uplynulo celých pět týdnů (od výsevu +/- 8). Starostlivá péče o ředkvičky, zahrnující denní kontrolu zavlažení, prohození pár slov a pohlazení, trvala až do dnešního poledne. Dnes jsem se rozhodla, že jim ukážu, o čem svět vlastně je. Bránily se, co jim síly stačily. Lehce pichlavé lístečky nastavovaly tak, aby mi podráždily kůži. Kořínky snad ještě v tomhle osudovém okamžiku zavrtávaly tak hluboko, jak jen to šlo. Ale já je stejně vykořenila.
Zdálo by se, že jsou to tak trochu podmíráci. Mne ale tolik nezajímaly ředkvičky samotné. Tentokrát šlo o jejich nať!
Není to tak dlouho, co jsem se snažila uhodnout, z čeho byla uvařena jakási polévka. Rozluštění hádanky bylo překvapující a zároveň šibalsky navádějící. Kdo si hraje, nezlobí a já si hrála. V kuchyni. Oloupala jsem jeden větší brambor, menší cibuli a pokrájela na kostičky.
Skalpovala jsem ředkvičky. Jejich nať pokrájela jen tak halabala. Vše orestovala na lžičce másla a lžičce olivového oleje, podlila vermutem, podusila, zalila trochou vývaru a nechala bublat, dokud nebyly brambory měkké. Osolila, opepřila, rozmixovala, nalila do misky, ozdobila kysanou smetanou.
Milá Bali, děkuji za inspiraci. Trošinku jsem si Tvůj, nebo snad statkářčin?, receptík upravila, tak doufám, že se všem francouzům teď neprotáčejí panenky. Moc jsem si pochutnala. V truhlíku se pár ředkviček ještě krčí, takže se do ní příští týden pustím znovu a tentokrát z dvojté dávky, bude to i pro Koblížka :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 luckydina luckydina | 24. října 2008 v 19:11 | Reagovat

ředkvičky taky ještě budu sklízet, ale mám je na zahradě, ještě tam mám nějaké čínské zelí a asijskou zeleninu, tu chci ještě taky vysít do truhlíku a taky trochu rokety

2 lilit lilit | Web | 24. října 2008 v 23:01 | Reagovat

Moc pěknej příběh ředkviček.

Já nic nepěstuju. U mě by všechno zhynulo. Mám pár kytiček a přežijou jen ty nejodolnější. :-(

Ale snažím se je netrápit. Naštěstí mám jednu, která vždycky zacvičí lístky a to vím, že je čas na zalívání, a to všech.

3 schnytlik schnytlik | E-mail | 25. října 2008 v 9:49 | Reagovat

luckydino: v druhym truhliku mam rukolu, ale je jeste nejak prtava :) na zahradu do hliny nic dat nemuzu, chodi nam tam liska :(

4 schnytlik schnytlik | E-mail | 25. října 2008 v 9:51 | Reagovat

lilit: prezijou jen ty nejodolnejsi? tomu se rika prirozeny vyber,ne? :D cvicici kytku bych taky potrebovala, obcas na tu moji dzungli taky zapomenu :(

5 Tea Tea | 25. října 2008 v 16:55 | Reagovat

To je teda paráda ! Ani se mi nechce věřit, že by v truhlíku vyrostly takové krasavice. Ovšem, když je šikovná zahradnice, tak to musí jít samo. :-)

Já měla z ředkviček vždycky jen takové červené ocásky a to ještě, pokud je nějaká potvůrka neohryzala. :-(

Rozluštění Dášiných hádanek je překvapující pokaždé. Jsem zvědavá, co to bude teď za záhadu. :-)))

6 diky diky | E-mail | Web | 25. října 2008 v 21:10 | Reagovat

Ředkvičková polívčička ... a proč ne. Náš taťka jednou taky vysel na podzim ředkvičky a jak se mu začali klubat rostlinky na světlo, trochu je protrhal, čímž dal těm zbylým šanci narůst. Výsledkem byli kuličky jak tenisáky. Já onehdá zkusila polívku z mrkve. Manžel se sice v první chvílí na tu oranžovost na talíři tvářil divně, ale po prvním soustu byl mile překvapen.

7 mish mish | E-mail | Web | 25. října 2008 v 23:37 | Reagovat

Přijmi můj hluboký obdiv. Já bych se ředkvičky nikdy nedočkala. Zasela jsem pažitku a vylezlo mi jedno(!) stéblo. Závidím... P.S. Krásný fotky - zejména ředkvičky ve sklenici...

8 viki viki | Web | 26. října 2008 v 8:53 | Reagovat

bravo bravo a mňam a mňam! :-))) nádherné fotečky! hlavne tie s tými klíčiaciami zelenými "detičkami" :-) u mňa prežil len rozmarín, ale ten sa drží hrdo... dúfam, že mi aspoň ten prežije zimu. Držím palce k ďalším sadeničkám! .-)

9 Bali Bali | Web | 26. října 2008 v 13:04 | Reagovat

Paráda! Jak ředkvičky, tak polívčička!

Alkoholové vylepšení jí určitě neuškodilo, bohužel na statku se vaří bez alkoholu; statkářka nepije :-)))

Ale doma ji vylepším podle tvého způsobu ;-)

To můj manža, ten jinak než s alkoholem nevaří.

Tak a jdu pokračovat ve vybalování, ukládání do špajzu a mrazáku,...

Rozluštění poslední hádanky nechám asi na zítra; to už vydržíte, ne?

10 Papaja Papaja | Web | 27. října 2008 v 11:57 | Reagovat

Tedy to se Ti skutečně povedlo! Pěstování i ta polévka :-) O ředkvičkách v truhlíku a v tuhle dobu jsem ještě neslyšela :-)

Jsi šikula (ale to už přece dávno víme, že) !

P.

11 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. října 2008 v 15:38 | Reagovat

Teo, pár červených ocásků jsem taky měla, ale tolik to nemrzí, když nám Bali ukázala, že se dá parádně zpracovat i ta zelená čast ;)

12 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. října 2008 v 15:40 | Reagovat

mish: máš můj hluboký obdiv za to stéblo pažitky, mně totiž nikdy nevylezlo ani to.

13 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. října 2008 v 15:42 | Reagovat

viki: díky, klíčící dětičky měly hodně sluníčka, tak se to dalo :) držím palce rozmarýně :))

14 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. října 2008 v 15:44 | Reagovat

Bali: francouzská statkářka a nepije? To mi hlava nepobírá, stejně jako ty Tvoje hádanky :) Když nad tím tak přemýšlím, já ten chlast taky liju všude :D

15 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. října 2008 v 15:47 | Reagovat

Papajo (a všichni ostatní): já jsem prd zahradnice - vůbec nic o tom nevím, je to štěstí začátečníka :) a asi proto z každého úspěchu mám tak děsně velkou radost :D

16 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. října 2008 v 15:50 | Reagovat

diky: pikantní mrkvovou polívku mám ráda a v tomhle období obzvlášť, ta její barvička člověka tak nějak rozveselí :)

17 Bali Bali | Web | 27. října 2008 v 22:19 | Reagovat

Představ si, že statkářka fakt nepije, ani kapku! Ani víno k jídlu!Ale statkář za ní statečně plní normu :-))

No a my mu rádi pomohli.

A nejí ani sýry! To je prd Francouzka, že?

Teď jsme u nich měli polévky denně, většinou zeleninové, vše rozmixované. Dobré, ale přece jen mám ráda, když tam něco plave a je do čeho kousnout.

18 schnytlik schnytlik | E-mail | 28. října 2008 v 6:01 | Reagovat

Bali, buďto není Francouzska nebo už vůbec nic nechňápu :) U nás všechny polévky, které nejsou tzv. vývarové se mixovat musí, ale většinou část zeleniny dám stranou a je aspoň sem tam do čeho kousnout ;) Jo a do týhle ředkvičkovky jsem si včera nakrájela na tenké plátky ředkvičky a bylo to super - takový moment překvapení :D

19 Bali Bali | Web | 28. října 2008 v 7:41 | Reagovat

Představ si, že takových tam znam víc ;-)

Jsem také pro plátky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama