aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Středomořsky navoněný tuňák

9. října 2008 v 14:34 | schnytlik |  Ryby, mořské potvory a jiné obludy :)
Při pohledu z okna ani nevím, jestli bych se měla o tenhle receptík podělit bez toho, aniž bych byla osočená z provokace. Mlha, že by se dala krájet, a já na místo pořádné polévky houšťovky se chystám předložit létem vonící rybku. Myslím si totiž, že trochu vyletněná večeře (či oběd) dokáže zrovna tak dobře jako hřejivá polévka vyhnat podzimní pošmourno od stolu. Nebo ne?
Suroviny:
400g tuňáka (200g na porci)
12 vypeckovaných zelených oliv
4 sluníčkem sušená rajčata
1 stroužek česneku
hrst plocholisté petrželky
šťáva z půlky limetky
asi lžíce olivového oleje (liju od oka)
Postup:
Ze všech surovin, s vyjímkou tuňáka, umixujeme hrubší pastu (částečně zachováme strukturu jednotlivých surovin).
Tou potřeme z každé strany steaky tuňáka a necháme cca deset minut odležet. Krátce opečeme na suché pánvi, 1-2 minuty z jedné strany, pak z druhé (tuňáka chceme jemného, šťavnatého a uvnitř růžového, ne suchou podrážku!).
Podáváme s grilovanou zeleninou a čerstvým pečivem.
Kromě vyhnaného nevlídna z našich domovů má tento receptík několik dalších malých (bez)významných plusů. Tuňáka můžeme nahradit jinou kvalitní rybou. Mražené sušinky, které se při styku s horkou pánví rozpustí, však nedoporučuji. Není-li vůbec žádná ryba k dispozici, nevadí. K polaskání chuťových pohárků a naplnění žaludků postačí marináda doplněná o čerstvou, nebo rozpečenou, bagetku, trochu másla a sklenku dobrého vína. Dobrou chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lucka_B Lucka_B | Web | 9. října 2008 v 18:53 | Reagovat

To je ale pěkný tuňáček:-) Bohužel u nás v Plzni kvalitního čerstvého tuňáka málokdy seženu a tak si recept tisknu do cestovní kuchařky, kterou s sebou vozím na naše zahraniční cesty. Dojde na něho v prosinci v Itálii:-)

2 Papaja Papaja | Web | 9. října 2008 v 22:05 | Reagovat

Máš pravdu, celý týden vždy po celé dopoledne je to: "Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet a dost možná ještě dál...je rybníček Brčálník".

Teda ten tuňáček - to je třída! Takhle upečeného ho miluju a Lucka má pravdu, že je to umění krásně červeného sehnat. Chce to velké obchody, kde je větší frekvence lidí. Pro mne MAKRO nebo TESCO Zličín...

Krása!

P.

:-)

3 Cutie Cutie | Web | 10. října 2008 v 20:25 | Reagovat

Tuňák vypadá lákavě...budu se muset po nějakém poohlédnout :-)

4 Yva Yva | Web | 11. října 2008 v 2:38 | Reagovat

Schnytliku, to vypadá velice dobře!  Dnes jsme šli v obchodě okolo nádherných stejků z tuňáka, ale muž mě přesvědčil o tom, že bychom měli raději spotřebovat něco ze zásob v mrazáku.  Takže vyzkouším jindy, ale recept si vytisknu, abych nezapomněla! :o)

5 Bali Bali | Web | 11. října 2008 v 17:06 | Reagovat

vcera jsem rano jsem slintala nad tunakem na trhu, tedy nejen nad tunakem, ale vubec nad cerstvyma rybkama, potvorama,...

Na obed byl candat, ale v pristim tydnu uz jsou naplanovane sardinky na grilu, musle na vine, st.Jacques jeste nevim jak, krevety, mam chut na i rejnoka, no uvidime co zvladneme ;-)

6 schnytlik schnytlik | 13. října 2008 v 10:40 | Reagovat

Lucko, Papajo, Cutie a Yvo: držím palce, abyste brzy narazily na pěkného tuňáka, nebo vyprázdnily mrazák, a pochutnaly si. Ale ten mišung je libovej i jen tak. Vždycky dělám dvojtou dávku, protože ujídám :)

7 schnytlik schnytlik | 13. října 2008 v 10:41 | Reagovat

Bali: zase provokuješ? Malinko, ale jen malinko, závidím...

8 Bali Bali | Web | 18. října 2008 v 17:29 | Reagovat

pisla jsem ti majl, ale mozna spadl do spamu ;-)

9 Richard Richard | 9. května 2009 v 15:55 | Reagovat

Kupte si Rio Mare, mňam mňam mňam, hned si jdu jeden otevřít!

10 WaclawU WaclawU | E-mail | 17. ledna 2017 v 14:46 | Reagovat

Chtěli byste zvýšit návštěvnost na schnytlik.blog.cz několikrát? Hledat v google: Masitsu's tricks

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama