aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Jsem žlutá. Jsem krásná. Jsem hlíva citronová

6. listopadu 2008 v 16:33 | schnytlik |  Houby
Mám upřímnou radost, že hádanka byla vyluštěna rychlostí kulového blesku. Papájo, zajímalo by mě, kde jsi tuhle krásnou houbičku objevila, protože já na ní v pondělí koukala jak tele na nový vrata :)))
Hlíva citronová (Pleurotus cornucopiae var. citrinopileatus) patří do stejné skupiny zázračných hub jako hlíva ústřičná. Tento kultivar je poměrně mladý a pochází z
Japonska. Je ceněná pro obsah proteinů a aminokyselin, minerálů a stopových prvků, jednoduché pěstování i v domácích podmínkách (nezkoušela jsem, ale láká mě to:) a vůbec všeobecné blahodárné účinky (ale radši se budu ládovat skutečnýma než ve formě pilulí). Dokonce proběhlo nějaké sympozium na téma užitku a pěstování těchto houbiček.
Hlíva má nádherný citronově žlutý klobouček a bělostnou nožku. Její hebký povrch láká k přejíždění prsty po klobouku, ale jsou to potvůrky křehké a snadno se lámou, takže nedoporučuju. Na krabičce stálo, že houbičky voní a chutnají jako citrony. Buď se mi zbláznily smysly nebo
pěstitel kecá. Podle mého nosu voní po hořkých mandlích. Ani při ochutnání za syrova bych tedy citrony nehádala ani náhodou a vlastně mi ani tak moc nechutnala. K pojídání ve stavu syrovém se mi víc zamlouvají tyhle houbičky s elegantníma dlouhýma nohama (tiše závidím), které mi pro změnu moc nejedou vařené :)
Při rychlé tepelné úpravě, je tato houba překvapivě jemná, lahodná, s citronovým podtónem, teda pokud to nebylo pouze kouzlem sugesce :)
Hlívu jsem zatím podrobila zatím pouze dvěma pokusům. Žádné zvířátko, ani Koblížek, při nich neutrpěla újmu. Pouze houbičky. Ty jsou bohužel prodávány v pidi krabičkách (papírových). Vlastně to bylo jedno jediné balení tohoto kultivaru v celém superhyper. Nastuduji podrobně, jak se pěstují a pak se pokusím doma přesvědčit, že určitě musíme zkusit, jestli nám taky vyrostou :)))
První pokus, kterého se jako hlavní ochutnávač zúčastnil i Koblížek, byl rychlý, jednoduchý a překvapivě děsně dobrý. Na přípravu filátka na lůžku z hlívy a řapíkatého celeru jsem potřebovala 2 stonky (řapíky) celeru, 3 jarní cibulky, 100g hlívy (klidně si příště koupím obyč :), po lžičce másla a slunečnicového oleje a šťávu z půlky limetky. Celer i cibulky jsem pokrájela na drobné plátky (kolečka), hlívu překrojila na půl. Zrudka orestovala, zakápla šťávou
a nechala krátce podusit (5 minut - než se na rajčatovém másle udělala rybka). Pokrm je již na seznamu Koblížkových oblíbenců :)))
Druhý pokus, neméně úspěšný, pouze z mého pohledu, na oběd jsem byla sama, byl v podstatě stir-fry a la thai. Rýžové nudle orestované spolu s jarní cibulkou, hlívou a paprikou, s notnou dávkou thajské zelené curry pasty a trochou kokosového mléka. Parádna pro milovníky pikantního, svěžího jídla. Navíc, perfektní alibi pro případ, že budete přistiženi(y) u pořádného "dojáku" a po tvářích se vám budou valit slzy jak hrachy. "Co bulíš?" "Nebu-bulím, to jen to jíd-dlo, fňuk, škyt, strašně pálí!" "Si to nemáš dělat, tak pálivý, ti to říkám pořád!" No, tak asi tak :)))
Hlívou ku zdraví!
Poznámka na závěr: při teplené úpravě hlíva bledne, svou krásu ztrácí s stává se v podstatě nepříliš atraktivní. Pokud chcete zdobit talíře, tak jedině syrovýma :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 6. listopadu 2008 v 21:36 | Reagovat

Tak to mám radost, že jsem to uhádla! Přiznám se, že jsem opravdu hádala - živou jsem tuhle houbičku ještě neviděla :-(

Ráda bych byla tou rybkou a ochutnala to rajčatové máslo? To Ti poradili v jedné z těch restaurací, že? Jak to vlastně je?

P.

:-)))

2 Pivli Pivli | E-mail | Web | 6. listopadu 2008 v 23:20 | Reagovat

No, to je tedy něco!

jdu ochutnat zelí jak kvasí a pak spát! Tohle číst na noc je životu nebezpečné!

3 schnytlik schnytlik | E-mail | 7. listopadu 2008 v 15:27 | Reagovat

Papajo, tak to ještě jednou gratuluju! Rajčatové máslo je v pořadníku. Kromě toho, že je to maximální pochoutka, tak je taky fotogenické a zaslouží si portrét. Momentálně není na skladě, ale při nejbližší dodávce se o něj podělím :)

4 schnytlik schnytlik | E-mail | 7. listopadu 2008 v 15:31 | Reagovat

Pivli, doufám, že jsi neměla žádné noční můry, to by mě mrzelo. Moje zelí nekvasí, nejspíš jsem si vytvořila parádní zelný salát. Zítra ho přemístím do teplejší místnosti a jsem zvědavá, co to přes víken udělá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama