aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Svatomartinská husička

7. listopadu 2008 v 15:02 | schnytlik |  Zápisník
Čas neúprosně kvapí a již záhy na svém bílém koni přicválá sv. Martin (o tom bílém koni pochybuju, u nás se vysněžil už minulý týden). O tom, kdo byl svatý Martin, jste se jistě učili v nedělní škole a pokud ne, tak stručné info je zde a trochu víc tady.
K oslavám tohoto světce neodmyslitelně patří svatomartinská husička, martinské rohlíky (z kynutého těsta, plněné mákem) a nově i Svatomartinské víno, ale jemu budou jistojistě věnovat pozornost jiní.
Proč zrovna husa? Nabízí se hned několik variant odpovědi.
První varianta je čertovsky podlá a k svatému muži se nehodí říká: Martin byl velice skromný a domníval se, že na úřad biskupa není vhodným kandidátem, proto se ukryl v ??? - nenacházím správných slov - zkrátka kurníku pro husy, které ho svým hlasitým halekáním prozradily. A tak za odměnu nám rok, co rok, dělají radost na talíři :)
Druhá verze, trochu přijatelnější vysvětlení, se váže k zimě jako takové. V listopadu končila zemědělská sezona, služba, platily se daně. Navíc velký počet hus a podobné havětě bylo pro hospodáře náročné přes zimu uživit a tak čeledíni, kterým končil pracovní poměr, dostali husu jako odchodné.
A do třetice: svátkem sv. Martina začínal středověký předvánoční půst (40 dnů) a tak bylo vhodné se pořádně nacpat dobrým jídlem a pitím :)))
Já bych byla tento svátek docela s přehledem přešla, nicméně Koblížek se rozhodl, že na martinskou večeři pozve kolegy z práce a že by to prý chtělo něco tradičního, takže husu.
Měla jsem za to, že sehnat husu nebude žádný problém. A ono, jóóó! Ke koupi jsou mražení ptáci již pěkně porcovaní. Jenže když chcete husičku celou, budete plnit, a ještě k tomu čerstvou, to si nohy uběháte! Nebo, jako v mém případě, dostanete pokutu za parkování bez placení. Navíc musíte děsně smutně kroutit očima a hodně mávat rukama, abyste vysvětlili, pěkně po lopatě, že to šestikilový tele se vám do trouby zkrátka a dobře nevejde, že budete vděčni za ptáka polovičního vzrůstu. Nakonec se podařilo. Přinesla jsem si domů husičku o necelých čtyřech kilech, abych doma zjistila, že:
a) se mi tak-tak vejde na pekáček a do trouby, ale vejde
b) v lednici na ni nemám místo a tudíž její obsah musím přemístit do svého bachoru
c) se budu muset modlit ke všem svatým, aby se husa pořádně vypekla, protože ji jinak nebu mít na čem servírovat.
Slavíte Martina? Pečete husu nebo martinské rohlíky (podkovy, rohy)? Znáte nějaké pranostiky a tradice, které se k tomuto svátku vážou? Chystáte se na 40ti denní půst nebo si dáte zkrácenou novodobou verzi čtyř adventních neděl?
PS: V úterý mi držte palce - tahle husa bude premiéra :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 mish mish | E-mail | Web | 7. listopadu 2008 v 17:20 | Reagovat

U nás se Martina nikdy neslavilo. Jediné, co jsem věděla, že má přijet na bílém koni, a dost často mě rozčílilo, že nepřijel, neboť jsem sněhomil  :). Držím palce, ať se husa vyvede a budu se tešit na reportáž :). Já svojí husí premiéru odložila na neurčito, protože nemám vhodnou troubu ani dost odvahy :).

2 Yva Yva | Web | 7. listopadu 2008 v 17:43 | Reagovat

Moc hezké čtení.  Vzhledem k tomu, že husa je v našich krajích celkem exotický pták (a když už na ni člověk narazí, její cena mu vyrazí dech), se bez ní asi budeme muset obejít.  Ale předevčírem jsem koupila pěknou kachýnku, na kterou mi udělal chuť Rachad, a tak si pusu zamastíme taky!  Ale martinské podkovy bych udělat mohla.  Hodně štěstí v úterý! :o)

3 Bali Bali | Web | 7. listopadu 2008 v 21:35 | Reagovat

My jsme spíš na kachničky, ale že by se pekla zrovna na Martina, to ani ne. Pečeme když máme zrovna chuť. A to, že my máme často ;-)

Tak ať se zadaří!

4 Dv Dv | 7. listopadu 2008 v 22:54 | Reagovat

Já kapitulovala a koupila husu mraženou (čerstvá nešla ve městě sehnat) a maďarskou, 200 kč á kilo, takže žádná láce. Doma jsem zjistila, že do pekáče jí chybí asi cenťák. Kamarádi na oběd přijdou již zítra, jsem tedy v napjaté očekávání, zda jim naservíruju vytuhlou podešev s brouskovitým knedlíkem nebo zda budu mít nehorázné štěstí začátečníka. Trochu se  ale bojím, to né že né.

5 Filap Filap | E-mail | 8. listopadu 2008 v 9:10 | Reagovat

Protože mám doma Martina, tak to slavíme pravidelně, ať už zní legenda jakkoliv. Jen rohlíky nahrazuje dort.

40-ti denní půst je moc těžké realizovat, hlavně se zmlsanou rodinou, u vás se to daří?

6 Tea Tea | 8. listopadu 2008 v 11:33 | Reagovat

Škoda, že ty dobroty nejdou nacpat do mailu ! Já bych aspoň o křidýlko požádala, jen kousíček ochutnat ! :-)) Husu nepeču, ale na Vánoce pořádnou krůtu. Chce to dát ptáčkovi dostatek času. A až ji budeš obracet, nehledej velkou vidlici, lopatky a jiné nástroje, mohla by se Ti rozpadnout. Ani nevolej Koblížka na pomoc . Na ruce navlékni chňapky, na ně mikrotenové pytlíky, husu popadni a otoč. Používám tenhle fígl, protože maminka vždycky, když to zvíře otáčela, nemohla ho na vidlici unést, volala tatínka, pojď mi pomoct, krůta pak žuchla do pekáče, pocákala celou kuchyň a všechny kolem. I jen ty přihlížející. Tak přeju hodně štěstí a v úterý budu péct v duchu s Tebou...:-))

7 Lucka_B Lucka_B | Web | 10. listopadu 2008 v 8:47 | Reagovat

My také budeme mít Rachadovu kachničku. Husu jsme měli jednou a ještě druhý den jsem jí cítila v žaludku, takže opakování asi nebude. Půst držet nebudeme, v této době se hodně běhá s pejskama a já mám pocit, že bych někde v lese, daleko od lidských obydlí, mohla padnout vysílením:-)

8 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. listopadu 2008 v 11:50 | Reagovat

mish: u nás doma se taky neslavilo, ale tady se všechny svátky tak nějak "víc prožívaj" :)

9 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. listopadu 2008 v 11:54 | Reagovat

Yvo, kachnička je taky mňam a navíc ta Rachardova je velice lákavá :) Budu doufat, že se tvoje martinské podkovy objeví na webu, protože receptů na ně se on-line moc nevidí!

10 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. listopadu 2008 v 11:55 | Reagovat

Bali a její kachničky, to je známá věc :D Zejména tajný balíček na dně lednice... Něco mi říká, že se bude rozbalovat na štedrý večer :)

11 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. listopadu 2008 v 11:58 | Reagovat

Dv, cena je závrátná a to i ve zdejších končinách, kráska sedící v lednici přišla na dobrých 60 eur :(((

A jak to vlastně u Tebe dopadlo? Doufám, že záčátečnické štěstí se k Tobě neotočilo zády?

12 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. listopadu 2008 v 12:01 | Reagovat

Filap, 40 dní dlouhý půst se naštěstí nevztahuje na soboty a neděle (11.11. - 6.1.), tak to snad nějak zvládnem :)

13 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. listopadu 2008 v 12:11 | Reagovat

Teo, díky za radu! To si piš, že bych ji obracela vším možným :)  Btw živě si dokážu představit, jak by to u nás dopadlo, kdyby chtěl Koblížek pomáhat! Naštěstí bude v práci :)))

14 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. listopadu 2008 v 12:56 | Reagovat

Lucko_B, jak jsem psala výše, Rachardova kačena vypadá mňamózně, tak si pochutnejte! V Tvém případě je půst považován za velice rizikové počínání :)))

15 Papaja Papaja | Web | 10. listopadu 2008 v 13:37 | Reagovat

No to mně podrž! Já viděla včera náhodou husu cca za 440,-, připadala mi malá.

Já osobně husu nemusím, to raději tu kachničku. Když jsem navštěvovala ještě základní školu, rodiče se rozhodli koupit 5 housat a pak mít tedy jednou husičky. Když pominu jejich natažené krky, štípance zobákem, neustálý povyk, pohled na škubání a krmení šiškami... Chuť husího tuku je pro mne nepřijatelná právě od této doby a tak si pochutnám raději na něčem jiném...

Skoro z toho mám "husí kůži" :-)))

Ale Tobě, šnytlíčku, držím palce při tom vaření. Jsi šikovná, tak to určitě dobře dopadne!

P.

16 Dv Dv | 10. listopadu 2008 v 21:05 | Reagovat

Tak kuchařský pánbůh při mě stál, husa - klasická s jablky a švestkami - bramborový knedlík - houskový knedlík - dvoje zelí, vše se povedlo. Akorát houskovej knedlík byl kupovaný, neb kynutý neumím. Jednou ho však vyzvu na souboj, to je jisté. Tak držím palce, jistě i "německá husa" bude vynikající!

17 Bali Bali | Web | 11. listopadu 2008 v 7:41 | Reagovat

Když dnes tu husičku ani kachničku nepeču, tak jsem aspoň posnídala opečený toast s husí paštikou.Taková malá záplata ;-)

Sušené kachní prso se letos dělat nebude, protože bude v jiné podobě (a koupené). A taky proto, že nemám při ruce pořádné čerstvé, jen mražené.

18 schnytlik schnytlik | E-mail | 11. listopadu 2008 v 8:15 | Reagovat

Dv, GRATULUJU! Týjóó, dvojí knedlík a dvojí zelí! U nás bude jen červené a rösti, protože neumím bramborový knedlík :(

19 schnytlik schnytlik | E-mail | 11. listopadu 2008 v 8:19 | Reagovat

Bali, tomu říkám provokace a takhle brzy po ránu :D

Myslím, že sušit se bude u nás, tuhle jsem u řezníka vyděla pěkný kachní prsíčka, doufám, že bude mít i v době, kdy se na ně budu chtít vrhnout :)

20 schnytlik schnytlik | E-mail | 11. listopadu 2008 v 8:53 | Reagovat

Papajo, naštěstí tak neblahé vzpomínky nemám, takže si dnes snad dáme do frňáku :)

21 DolceVita DolceVita | Web | 11. listopadu 2008 v 13:23 | Reagovat

Tak ať se všem ta husička vejde do pekáče :-) Můj problém vyvstal v momentě, kdy jsem se přestěhovala do jihočeské vesničky a zjistila jsem, že darovanou pěkně vykrmenou domácí husičku nemám kam posadit. V mé kuchyňské výbavě chyběl kousek nádobí, zvaný pekáč na domácí husu :-) Tak jsem jeden pekáč dostala i s husou a od té doby se nemohu na nic vymlouvat. Na Martina husu nepeču, ale jedna mi běhá po sousedově dvorku a brzy ta chvíle nastane. Je doba domácích zabijaček, honů a králíci putují z králíkáren do kuchyně. I když doma chovám zvířata jen na mazlení, domácí králík, kachnička nebo nějaká ta husička cestu do mé kuchyně během roku několikrát najde, tak si tu proceduru s pečením a válením domácích knedlíků a dvojího zelí pěkně vychutnám. Nemusí to být často, ale bývá to příjemnou změnou, na kterou se docela těším. U nás se tradice dodržují, tak táhnu s místními za jeden provaz :-) Je to docela legrace a musím říct, že se to člověk velmi snadno naučí milovat. Už v momentě sklizení cibule se od sousedky dozvím, jaká bude letošní zima. Podle data, kdy odletí špačkové se to prý taky pozná :-) Mám se ještě co učit!

18 - Schnytlik :-)

Kdo to tady skuhrá, že neumí bramborový knedlík? :-) Když nebudeš mít jinou možnost, tak zalistuj v mé Kuchařce a na straně 85 najdeš pár dobrých rad. Krk na to, že se ti povedou :o))) Jsou to správné babské rady, podle kterých jsem je dělávala poprvé i já a na žádné lepší rady jsem za tu dobu nenarazila.  Nad bramborový domácí knedlík prostě není! Ve tvé kuchařské schopnosti já věřím ;-)

22 schnytlik schnytlik | E-mail | 11. listopadu 2008 v 17:21 | Reagovat

DolceVito, děkuji za důvěru, ale já si v kuchařce ještě nezalistím, až příští týden, ale už se těším :) A pak na ten knedlajs taky dojde :))) Dneska ale budou rösti ;)

23 Terezka Terezka | Web | 11. listopadu 2008 v 18:29 | Reagovat

Schnytliku, budu se těšit na feedback. Hlavně tu napiš o dezertu, joooooo???? a našem nápadu s ním:)

Pozdravuj Koblížka od "té chytré blondýny":)))

24 schnytlik schnytlik | E-mail | 11. listopadu 2008 v 18:50 | Reagovat

Terezko, napíšu, slibuju a zejména o tom nápadu, protože se zdá být naprosto geniální :)

Koblížka pozdravovat budu ;)

25 Bali Bali | Web | 11. listopadu 2008 v 19:59 | Reagovat

Až bude usušeno, tak podej report!

Šárky "Vídeňské knedle" jsem chtěla uvařit ve Francii, k její houbové majdě. Ale zapomněla jsem si dovézt českou mouku, tak jsem radši neexperimentovala.

Jaký dezertík? Sem s tím!!! To nás zajímá!

26 Jana Jana | 12. listopadu 2008 v 14:37 | Reagovat

Nedočkavě čekám na informace, jak to dopadlo. Tak jste se přejedli, že se ani k počítači nedokulíš? :)

27 vilemína vilemína | E-mail | Web | 12. listopadu 2008 v 14:56 | Reagovat

Hus mám kolem sebe plno, ale žádnou na pekáči :( Respekt před knedlíkem chápu, na bramborový jsem vyzrála jeduduchým recepte z porodnice: kilo brambor, krabička dětské krupičky (05 kg), 1 vejce, sůl - vždy se povedou! A houskové z 450g hrubé, půlky droždí, 1 vejce  v 2 dl vlažného mléka, soli a 1 housky též! Kynou jen asi půl hodiny, trochu tužší těsto, ale bezva, též spolehlivé - hlavně dobře propracovat.

28 schnytlik schnytlik | E-mail | 12. listopadu 2008 v 16:09 | Reagovat

Jano, tak nějak to dopadlo, ale už jsem se zmátořila :) Takže ještě dneska podám podrobné hlášení :D

29 schnytlik schnytlik | E-mail | 12. listopadu 2008 v 16:16 | Reagovat

Vilemíno, brknedlík mi byl vždy záhadou, budu muset bádat a zkoušet dál :) Díky za tip, zařazuji do kolonky "otestuj!" :)

Kynutý, houstičky mi v knedlíku nechutnaj, dělám často a vůbec se jich nebojím :)))

30 vilemína vilemína | E-mail | Web | 13. listopadu 2008 v 15:24 | Reagovat

Já zas měla před kynutým dlouho respekt - a pak to šlo snadno, no a s bramborovým to bylo to samé - jen jsem ho zmohla dříve.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama