aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Úplně poslední letošní sklizeň aneb "za stálého míchání"

24. listopadu 2008 v 15:21 | schnytlik |  Těstoviny a rýže
Bez újmy na zdraví, mém i ostatních účastníků silničního provozu, jsem absolvovala svou první zimní tisícovku ve sněhových vánicích, abych s politováním musela doma konstatovat, že rukola v truhlíku vysetá takové štěstí neměla. První pořádný mrazík a slušivá sněhová čepice ji na svěžesti rozhodně nepřidali. Mírně povadlé lístky na talíři moc parády nenadělají, navíc na salát už je stejně chladno. Lehce unavené, ale stále ještě peprné rukole náramně svědčí společnost docela "obyčejného" risotta.

K přípravě dvou porcí jemného krémového risotta budeme potřebovat:
1 malou cibuli
2 stroužky česneku
olivový olej
150ml kulatozrnkové rýže
600ml horkého drůbežího vývaru
půl truhlíku rukoly (asi 50g)
pár cancourků šafránu
50ml suchého vermutu (nebo bílého vína)
hrst strouhaného parmezánu
sůl dle chuti
Pracovní postup již popsali jiní, se všemi nástrahami. Takže já jen stručně. Cibuli a česnek lehce orestujeme na oleji, přisypeme rýži, lehce osmahneme, zalijeme vermutem nebo vínem. Za stálého míchání necháme tekutinu odpařit. Následně zalijeme naběračkou vývaru, ošafránujeme, stále mícháme. Když začnou zrnka rýže na pávni poskakovat a pískat je čas znovu podlít vývarem. Po čtvrté vypařené dávce vývaru, to už risotto bude téměř hotové, nadchází čas rukoly. Na polovinu pokrájené listy přidáme k rýži, zalijeme zbývající dávkou vývaru a za stálého míchání dokončíme. Na závěr vmícháme parmezán a okamžitě podáváme.
Pokud zrovna nemáte po ruce rukolu, nezoufejte. Jestli máte v lednici zbytek nějakého listového salátu nebo vícedruhovou směs (lépe se osvědčily chuťově výraznější odrůdy), poslouží zrovna tak dobře.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Terezka Terezka | Web | 24. listopadu 2008 v 15:56 | Reagovat

Schnytliku, to vypadá strašně jedle.  Na závěr s parmazánem přidám ještě trošičku másla a nikdo by neřekl, že tam není žádná smetana.

škoda, že nám nevyšlo setkání, musíme to příště lépe naplánovat. btw jak dopadl dort?

2 schnytlik schnytlik | E-mail | 24. listopadu 2008 v 16:09 | Reagovat

Terezko, jedlé to je za každého počasí :)

Dort byl snězen celý hned po sfouknutí svíček, ale příště se s tím už tak patlat nebudu. Výsledek tak docela neodpovídal mým představám a úsilí. Cukrářka ze mně zkrátka nebude :(

Příští setkání naplánujem líp :D

3 Papaja Papaja | Web | 25. listopadu 2008 v 15:32 | Reagovat

Krásné risottko :-) Ale problém by byl v tom, že nemám ráda rukolu. Prostě jsem jí nějak nepřišla na chuť, ale snažím se. Ale takový polníček - ten můžu na kila.

U mně vede risotto funghi a spinaci :-)

http://mlsnakocka.blog.cz/0810/risotto-nejen-s-liskami

P.

:-)))

4 Papaja Papaja | Web | 25. listopadu 2008 v 15:33 | Reagovat

PS: Ale s tím zahradničením jsi stejně jednička :-)))

5 schnytlik schnytlik | E-mail | 25. listopadu 2008 v 15:50 | Reagovat

Jé, Papájo, já věděla, že mi někde jedno uteklo! A zrovna to Tvoje extra super máslový... Přiznávám, ještě na něj nedošlo, tý kostky másla se prostě bojím.

PS: Jen počkej, jestli nás vyženou na sever, tak tohle byl můj docela poslední výpěstek :(

6 Papaja Papaja | Web | 26. listopadu 2008 v 8:12 | Reagovat

*5*:

Toho másla nemusí být tolik :-) Se nic neděje :-)))

"Vyženou na sever"?

P.

:-)))

7 novakuchyne.cz novakuchyne.cz | Web | 26. listopadu 2008 v 21:09 | Reagovat

Tak jsem stále míchal a nakonec jsem si moooooc pochutnal ;)

8 jednorožec jednorožec | 27. listopadu 2008 v 1:19 | Reagovat

Podobně lze upotřebit rukolu či mírně unavený listový salát pod těstoviny. Stačí to dát do cedníku (možná trochu pokrájené) a právě uvařené těstoviny na to slít.

Pozor, je to jen zpestření pokrmu a využití nadbytečné suroviny. Pak to ještě chce nějakou jinou omáčku či přísadu, jak jste jistě pochopili/y.  ;-)

9 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. listopadu 2008 v 10:12 | Reagovat

Milý jednorožče, tak do těstovin díte? To mě nenapadlo, nezbývá než vyzkoušet!

10 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. listopadu 2008 v 10:13 | Reagovat

7: bez míchání by to nebylo ono, že :)

11 viki viki | Web | 27. listopadu 2008 v 10:51 | Reagovat

rastlinka a jedlo, s ktorými sa pokúšam už dlho skamarátiť - s rukolou chuťovo a s rizotom prakticky :-)  ryža sa mi neustále buď pripáli, je tvrdá alebo rozvarí ---  čím viac sa snažím, tým viac to vždy domágam :-) holt, risotto bude môj večný boj :-) ale to Tvoje je krásne šťavnaté a usmievavé ! .-)

12 schnytlik schnytlik | E-mail | 27. listopadu 2008 v 11:16 | Reagovat

Viki, pokud si k rukole nenajdeš cestu, nevěš hlavu, jsou i jiné neméně lahodné saláty (že bys měla stejný problém jako já s koprem ;-) ?

Na své první "opravdické" risotto vzpomínám s trpkým úsměvem, bylo naprosto nepoživatelné :) A efekt byl takový, že několik let jsem si na něj netroufla. Nicméně dodala jsem si odvahy, zkoušela znova a znova a teď se podaří vždy. Důležitá je dobrá rýže, horký vývar a stálé míchání :)

13 viki viki | Web | 27. listopadu 2008 v 12:09 | Reagovat

Schnytlik, problém je, že rukolu dávajú skoro všade a je mi ľúto, že v nej nemám zaľúbenie, je to rozkošná rastlinka...  Kauza risotto --- aj keď ho podlejem, tak a stojím, až mi žili nabiehajú, tak sa mi to ešte nikdy nepodarilo. Všeobecne mám pred ryžou strašný rešpekt --- zbožňujem ju najviac na svete, ale uvariť ju ako jednoduchú prílohu kvalitne nedokážem. Teraz som získala dobrú metódu varenia ryže v pare, tak uvidíme, či mi to pomôže...

14 Kytka Kytka | 27. listopadu 2008 v 14:12 | Reagovat

13: Na rýži jako přílohu je dobrý automatický rýžovar. A co se týče rizota - chce to vývar přilévat opravdu po troškách a od určité doby prakticky neustále ochutnávat. Jak se to člověk jednou naučí, je to v podstatě jednoduché, zátěž je to jen na trpělivost.

15 Lucka_B Lucka_B | Web | 27. listopadu 2008 v 21:39 | Reagovat

Já rizoto tak ráda, ale nikdo jiný doma už nee a jedna porcička se skoro nedá udělat:-( Jinak s rukolou mám ráda tento recept: gnocchi uvaříme, vedle na pánvi na cibulce a slanině osmažíme lesní houby, nakonec přidáme rukolu, smícháme s gnocchi, posypeme parmezánem, papáme:-)

16 jednorožec jednorožec | 28. listopadu 2008 v 1:32 | Reagovat

9: Další způsob jak uplatnit zbytek smíšených salátových listů trůnících v ledničce jsem praktikoval dnes: do pseudo-tatarské omáčky s nimi!

Pokrájet, přidat jednu šalotku, okurku, pár kaparů, vše jemně nasekané. Majonézu, řecký jogurt, dochutit.

Bylo to velmi dobré k rybě (čerstvý halibut).

PS.: Ryba drahá jako prase, ale to pošušňáňíčko.     

Himmlische - heavenly - nebeské!

17 jednorožec jednorožec | 28. listopadu 2008 v 1:45 | Reagovat

13, 14: Jsem si vědom, že na rýži je 1000+1 receptů.

Já se řídím, už mnoho let, principem 1:2. Na jeden objem (šálek) rýže přidám dva objemy (šálky) vody, či vývaru. Sůl.

Dle potřeby i trochu oleje, možná hřebíček zatknutý do kusu cibule, to jsou už detaily a vychytávky. Důležitý je ten princip 1:2, a neodkrývat pokličku během vaření na mírném ohni! Ruce pryč.

18 schnytlik schnytlik | E-mail | 28. listopadu 2008 v 8:38 | Reagovat

Kytko, s rýžovarem jsem se setkala kdysi dávno v jedné anglicko-pakistánské rodině a nebyla jsem z něj nijak odvařená, ale asi jde o zvyk.

19 schnytlik schnytlik | E-mail | 28. listopadu 2008 v 8:40 | Reagovat

Lucko, to je škoda, ale třeba si to Honzík nebo Pepa časem rozmyslí a budou na rizotu taky ujíždět :D

20 schnytlik schnytlik | E-mail | 28. listopadu 2008 v 8:43 | Reagovat

Jo a ještě k tomu receptíku - samé chutné a voňavé věci, škoda, že nemám na mrazáku ani jednu houbičku... Leda zkusit ze sušených... ;)

21 schnytlik schnytlik | E-mail | 28. listopadu 2008 v 8:52 | Reagovat

Jednorožče, než jsem se očima dostala k : za dnes, myslela jsem si, že jste je přidal do kimchi :D (ale tam by se asi salát rozpustil?)

Nacpat salát do jogurtu/mayo a vytvořit pseudo-tartar sós je nejspíš i parádní způsob, jak ho "vnutit" i těm, co zelené lupení nejedí z přesvědčení, že nejsou přežvýkavci :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama