aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Jsme žabožrouti, žabožrouti jsme..

15. prosince 2008 v 19:37 | schnytlik |  Ryby, mořské potvory a jiné obludy :)
Bude tomu už dlouhých čtrnáct dnů, co jsme se slzou v oku definitivně uložili naší pidi zahrádku k zimnímu spánku. Odtáhli jsme gril, na kterém si už nic letos neuohníme. Čistili jsme korýtko, které jsme v létě nazývali jezírkem a vyskočilo na nás hned několik žab. Nechtěli jsme, aby umrzly a tak jsme jim trošku přitopili....

Na předkrm pro dva si pochytejte čtyři až šest krásných kousků. Usekněte jim nožky, resp. je přeřízněte někde v polovině. Stáhněte z kůže, opláchněte a osušte. Lehce osolte a opepřete. Na oleji, tentokrát padla volba na olej z hroznových zrnek, je osmahněte. Z každé strany tak dvě minutky. Přesuňte je na talíř a dejte do trouby předehřáté na cca 50°C, aby zůstaly nožky krásně teplé do doby podávání. Na stejné pánvi nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibulku a stroužek česneku, zalijte osminkou bílého vína. Rozžmoulejte něco málo vláken šafránu, raději méně, zasypte sekanou čerstvou petrželkou, té více. Placatou či kudrnatou, prostě tou, co máte k dispozici. Zredukujte. A zredukujte hodně. Až tak, že na pánvi zbude jen měkká a šťavnatá cibulka, ovoněná česnekem a petrželkou, s lehkým vinným nádechem. Podávejte s kouskem bagetky nebo na zeleném kopečku. Dobrou chuť!
Slabší povahy žabí stehýnka zakoupí v obchodě. Jsou již stažená, každý pár atletických nožek skokanů ve vlastním igelitovém fusaku. A tak vůbec je to méně pracné.
Zdá se, že příběh žabích stehýnek musím uvést na pravou míru. Žabky jsme zakoupili ve Francii, po 8 Eurech kilo, a pocházejí z nějaké žabí farmy v Indonézii. Na zahrádce žádné korýtko nemáme a žabku jsem tam neviděla ani jednou. Liška je u nás však pravidelným návštěvníkem. Velice se omlouvám všem, kterým jsem svým neomaleným vtípkem přivodila újmu na duševní pohodě. Rozhodně to nebyl můj záměr.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 mish mish | E-mail | Web | 15. prosince 2008 v 22:41 | Reagovat

Teda nepochybuju o tom, že je to dobrý, ale já bych žábu asi nesnědla. Je to na mě moc vošklivý zviřátko, než abych si ho připustila tak blízko k tělu :).

2 RNDr. Kyjánková Libuše RNDr. Kyjánková Libuše | Web | 16. prosince 2008 v 7:44 | Reagovat

K ochraně životního prostředí patří celá řada zákonů a vyhlášek. Ze zákona o ochraně přírody vyplývá, že je zakázán odchyt a usmrcování chráněných druhů živočichů na př. žab.

3 Mánek Mánek | E-mail | Web | 16. prosince 2008 v 8:02 | Reagovat

ad 2: Je ovšem nutno podotknout, že v České republice, ne všude ve světě. :-D

4 Terezka Terezka | Web | 16. prosince 2008 v 9:41 | Reagovat

Schnytliku, aby zůstaly nožky krásně teplé, tak příště doporučuji žáby před popravou nadopovat Gingko biloba a dát na nožky teplé, vlněné ponožky. Nejlépe s norským vzorem :)

5 Terezka Terezka | Web | 16. prosince 2008 v 9:44 | Reagovat

Jo a jak jste je zabíjeli? Gilotinečkou? A máš povolení k odchytu žab, vůbec? Nejsou hájené? LOL

6 Bali Bali | Web | 16. prosince 2008 v 12:58 | Reagovat

A já myslela, že jsi je koupila ve Francii :-o

Jsme taky žabožrouti, ale nevím jestli by mi chutnaly, kdybych si je musela nachytat, rozpůlit, stáhnout,...

To jsem si je odpustila i v Singapuru, kde je měli vystavené v terárku; stačilo ukázat :-(

Když koupím mražené nožky, tak odporné mi to vůbec nepřijde ;-)

Jinak receptík i foto pěkné.

Mish: moje mamka si taky myslela, že to nesní. No a teď je miluje :-)))

7 Pivli Pivli | E-mail | Web | 16. prosince 2008 v 13:47 | Reagovat

Což o to, chutné to je, byla jsem překvapená (byť masa nemnoho), ale asi bych nedokázala žábu odchytit, zabít a pak ji sníst. Doufám, že si Schnytlíček dělá legraci a žáby byly koupené a připravené...:-)

8 Bali Bali | Web | 16. prosince 2008 v 14:11 | Reagovat

taky to vidím na Aprílovou zprávu :-)))

9 Bali Bali | Web | 16. prosince 2008 v 14:12 | Reagovat

Jéje, už to vidim! Ty samé mám v mrazáku. Uf, jsem si oddechla :-))))

10 mish mish | E-mail | Web | 16. prosince 2008 v 18:06 | Reagovat

Jsem zvědavá, zda na poznámku o lišce bude navazovat nějaký recept :)))

11 diky diky | Web | 16. prosince 2008 v 19:38 | Reagovat

Nevím, jestli bych do žabích stehýnek šla. V létě jsme ochutnali v jedné restauraci šneky s bylinkovým máslem. A ne jednou. Je to dobrota.

12 vilemína vilemína | E-mail | Web | 16. prosince 2008 v 19:39 | Reagovat

Dost dobrý :)

13 Papaja Papaja | Web | 17. prosince 2008 v 8:11 | Reagovat

Já se také nejdříve nechala nachytat! Ale Tebe bych na žabího kata nepasovala... jsem ráda, že jsem se nespletla.

Žabí stehýnka je úžasná pochoutka. Jedla jsem je jednou v životě a už se těším na příště! Viděla jsem pytel zmrazených v Hypernově. Jen se nám zatím nevejdou do mrazáku :-(((

P.

14 Pivli Pivli | E-mail | Web | 17. prosince 2008 v 17:17 | Reagovat

Taky jsem trochu pochybovla...:-)))

15 jednorožec jednorožec | 18. prosince 2008 v 1:43 | Reagovat

Viděl jsem jednou video, jak se ty žáby, v Indonésii nebo ve Vietnamu, chovají a jak se (zaživa) odbourává (řeznický termín) jejich poživatelná část. Zbytek stále živých žab, nyní mínus jejich zadní nohy, se hází do jiného kalného rybníka (kdo ví, komu za potravu a co tam se na export produkuje!)

Dobrou chuť přeji.

*Velice se omlouvám všem, kterým jsem svým neomaleným komentářem přivodil újmu na duševní pohodě. Rozhodně to nebyl můj záměr.*

16 jednorožec jednorožec | 18. prosince 2008 v 1:56 | Reagovat

Dovětek: Žábu ani hada jsem dosud nejedl. Za určitých okolností bych ani vteřinu neváhal je ochutnat a na nich si, případně, pochutnat.  

Moc by moji radost usnadnilo, kdybych věděl, že rychlý bezohledný ZISK nebyl hlavní motivací.

(Už sem takovej citlifka.)

17 Bali Bali | Web | 18. prosince 2008 v 11:05 | Reagovat

Jednorožec: nedavno jsme viděla report o chovu Pangasia. Nejedla jsem ho ani předtím, ale po reportu bych ho už nekoupila ani náhodou :-)))

Všechny splašky z asijských vesnic v okolí, jdou přímo do pěstíren ;-)

Ale takových potravin je mnoho a mnoho. Buďme rádi, že nevíme jak se co pěstuje, chová, zabíjí, vyrábí, přepravuje,...

To už bychom se nenajedli vůbec :-(

18 schnytlik schnytlik | E-mail | 18. prosince 2008 v 12:42 | Reagovat

Terezko, nejez už to sladké :)

19 schnytlik schnytlik | E-mail | 18. prosince 2008 v 12:45 | Reagovat

diky, když jsi zvládla šneky, žabky zvládneš taky :)

20 schnytlik schnytlik | E-mail | 18. prosince 2008 v 12:50 | Reagovat

mish, žabky jsou moc chutné a krásné! Nejkrásnější jsou žabičky z Amazonských pralesů, ale ty samozřejmě nejsou k jídlu. Ač velice nerada, musím Tě zklamat, recept s liškou následovat nebude. Sice mě ta potvora zrzavá štve, že k nám chodí, ale vyhánět ji nebudu. A vařit ji nebudu už vůbec! :o)

21 schnytlik schnytlik | E-mail | 18. prosince 2008 v 12:52 | Reagovat

Pivli, Papájo, Bali a spol. Vždyť já bych ani mouše neublížila! Když mi vleze pavouk do bytu, tak ho oknem vyhazuju ven, i když vím, že se zase přijde ohřát a já se ho zase leknu :)

22 schnytlik schnytlik | E-mail | 18. prosince 2008 v 13:00 | Reagovat

Milý jednorožče, to video by mne zajímalo, nebyl by nějaký link? Nezbývá mi než doufat, že s těma, co mám v mrazáku, zacházeli trochu líp (ač velké iluze nemám).

23 jednorožec jednorožec | 18. prosince 2008 v 13:00 | Reagovat

*Buďme rádi, že nevíme jak se co pěstuje, chová, zabíjí, vyrábí, přepravuje,...*

Aneb: Nevědomost je síla? Ignorance is Strength. (George Orwell)

Já se rád ptám a zjišťuji. Mimochodem, pangasia jsem jedl jednou, omylem, jako Basa Fish. Normálně bych se ho nedotkl ani 10ti stopovým bidlem (ten foot pole, asi 3 metry), jak se zde říká.

Nicméně: Kdo chce kam, pomozme mu tam.

24 schnytlik schnytlik | E-mail | 18. prosince 2008 v 13:03 | Reagovat

17: Bali, tady nesouhlasím, myslím, že bychom měli vědět, co a jak se chová a pěstuje, jaké jsou podmínky při porážce a tak. Možná by se pak lidi víc zamysleli nad tím, co si do břicha tlačí a možná by to prospělo jak jim, tak i tomu co jedí.

25 jednorožec jednorožec | 18. prosince 2008 v 13:07 | Reagovat

22: Schn, sorry, to video bylo už pár let "étomu nazad", možná, že na britské TV? Dojem z něho ale přetrvává.

26 schnytlik schnytlik | E-mail | 18. prosince 2008 v 13:22 | Reagovat

Aha, to je škoda. No, ale oni to zas vytáhnou nebo natočej něco jinýho.

27 jednorožec jednorožec | 18. prosince 2008 v 19:16 | Reagovat

"První jedlíci žab byli Češi!" hlásá titulek v článku z novin Independent (anglicky)

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/a-leap-back-in-time-shows-czechs-ate-frogs-legs-first-451544.html

28 Bali Bali | Web | 18. prosince 2008 v 19:23 | Reagovat

Špatně pochopeno!!!! Nejsem z těch kterým je fuk co jí, hlavně když si naplní žaludek!!! Nebojte, dobře si vybírám, sleduju, čtu, ptám se, když si nejsem jistá, tak nekoupím! Takové obyčejné kuře-chcípáka, jsme už x let nejedli. Dovedu si představit v jakých podmínkách žije! Barvené věci, šizené "ovocné" jogurty, atd nekupuji ani náhodou.

My jsme pro kvalitu!!! Ale je mnoho potravin, kde se nedoptáte, nedopídíte, nezjistíte,...! Ale i blbej rohlík může být upečen  příšerných podmínkách, brigádník může do těsta sypat vajgly, čůrat, dávat shnilou mouku, ... Tu se ani nedopídíte!

Bohužel, většina lidí jde za kvantitou, ne za kvalitou. Tam naštěstí nepatřím ;-)

29 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 20. prosince 2008 v 2:12 | Reagovat

Jsem taky citlivka, ale trochu jsem si upravila na věc názor. Má účast na domácí zabijačce mě nadchla a ani v nejmenším to nebyl odporný mord, jak jsem si vždycky myslela. Člověk má vědět co jí. Tady jsem si všechno pohlídala, ochutnala a měla stoprocentní jistotu, co jím. Ten pocit byl příjemný a celá akce mě nadchla natolik, že chystám důkladný článek pro ty, kteří tam ještě nikdy nebyli, ale kousek vepřového na jejich talíři sem tam skončí a s chutí si do něj kousnou :-)

Jitrnici z obchodu bych si asi nikdy nekoupila. Na to jsem trochu velký zbabělec, protože mleté masové výrobky jsou tajemný materiál, kterému nedůvěřuji :-(

Žabky mi nejvíc chutnaly u Bali, ale kdybych měla cokoli zamordovat, tak chroupu asi mrkev a jsem spokojená :-)

30 jednorožec jednorožec | 20. prosince 2008 v 3:01 | Reagovat

Anglicky se tomu říká Suspension of Belief. Na chvíli věříme jiné realitě. Divadla by bez toho nemohla existovat. Kulisy namalované na jutě jsou vesnice, temný les, hory. Osoba na scéně není herec A.B, ale hajný, etc...

Je dobré rozšířit podobnou důvěru v "jinou realitu" též do restaurací a jiných zdrojů potravy?

Nebo je lepší si střízlivě uvědomit, co je skutečnost a co je pověst? Prohlédnout šminku, fígle a lichotivé osvětlení?

31 Bali Bali | Web | 21. prosince 2008 v 19:45 | Reagovat

Ráno jsem ve Francii zahlédla chlazená žabí stehýnka, pěkně macatá, napíchaná na špízu, pravděpodobně francouzská. Jen ta cena mne odradila. 49.90 za kilo (to je jednou tolik co jakubky nebo kdejaká lepší mořská rybička!!! ). To je docela síla. Ale na druhou stranu bych zase ráda znala chuťový rozdíl. Asi si příště na jeden špízek ušetřím :-)))

32 schnytlik schnytlik | E-mail | 22. prosince 2008 v 9:03 | Reagovat

DolceVito, prasečí masíčko není zrovna z mých oblíbených, ale zabjačka mně zajímá. Ale asi bych se musela objednat na nejakou tu zájezdní a to se mi moc nechce :(

Bývalý soused, řezník, říkal, že jediné, co by od jiného řezníka snědl je jelito. To je prý jediné, co se nedá ošidit, že by se to prý jinak rozpadlo. Kolik je na tom pravdy netuším.

33 schnytlik schnytlik | E-mail | 22. prosince 2008 v 9:09 | Reagovat

Bali, cena je to tedy astronomická, ale já to vidět a vědět, že jsou místní (a třeba i divoké), tak bych neodolala. Příště musíš ochutnat a poreferovat :)

34 Bali Bali | Web | 22. prosince 2008 v 14:25 | Reagovat

Já jsem odolala. Už jsme měli nakoupeno plno jiných dobrot, neměla bych to ani kdy jíst. A taky bych to ráda nějak zajímavě uklohnila, ale stále na to nemám ty správné podmínky :-(

35 sucubus sucubus | Web | 22. prosince 2008 v 21:07 | Reagovat

hm..žabí stehýnka

36 Le missing ingredient Le missing ingredient | E-mail | Web | 16. ledna 2012 v 20:22 | Reagovat

tak to jsi uplne prvni clovek u ktereho vidim, ze se do stehynek pustil doma :]

37 BenyT BenyT | E-mail | 16. ledna 2017 v 16:41 | Reagovat

I found this page on 17th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Simply search for:  pandatsor's tools

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama