aneb zápisky z kuchyňského bitevního pole a jiné

Pralinky!

8. prosince 2008 v 21:19 | schnytlik |  Zápisník
Uvolněme kšandy, povolme opasky, však jsme si břuchy stahovali dost dlouho, a pojďme se trochu rozmazlit. Advent a svátky vánoční jsou jen jednou v roce, tak proč si nevyhodit (malinkato) z kopýtka? Dopřejme si trochu toho, co je nám vzácné a nemáme na stole každý den. Třeba výbornou čokoládovou pralinku! Uvnitř pomalovaných skořápek z bílé čokolády se ukrývá jemný čokoládový krém s příchutí zeleného čaje. Koho by to napadlo?
O pralinkách, čokoládě a všem kolem ní se hodně píše a diskutuje u sousedů. Takové znalosti nemám. Mám ale úplně nejčokoládovější zážitek letošního roku z mezinárodního čokoládového festivalu ChocolArt konaného v univerzitním městečku Tübingen, kde se mi také podařilo ulovit tuhle krásnou hádanku :o)
Když jsem se před jistou, dost dlouhou, dobou o této akci dozvěděla, hrozně nadšeně jsem se o ní zmínila Koblížkovi a ten po prostudování programu dostal ten úplně nejvíc báječný nápad. Prý abych svou Tchýni-čekatelku vzala s sebou a to zejména na kuchařskou šou jejích oblíbenců. Nezbylo mi než souhlasit, v rámci zachování klidných vod domácích.
Už jste se někdy pokoušeli tahat tchýni (ev. tchýni-čekatelku) kolem stánků, kde je prezentováno něco, co JI vůbec netankuje, ale VÁS zajímá děsně moc? VY chcete vidět a nejlíp i vyfotit a ochutnat úplně včecko, všecinko. ONA by nejradši zalezla někam do tepla a sucha. Nebo se nechala přivézt až na začátek toho, proč tam vlastně je. Nakonec podlehnete, protože tchýni se prostě neodporuje, že?
Kolečko se polámalo, udělalo bác! Schnytlík se rázem stala nemobilní a tudíž se musíme spokojit s tím, co viděla, ochutnala a zachytila v den první, ač měla v plánu se na místo činu ještě alespoň jednou vrátit.
Myslím, že se mi i tak podařilo obhlídnout nabídku asi poloviny stánků (mělo jich být něco přes stovku).
Ke koupi a ochutnání byly tabulky čokolád snad ze všech koutů světa, s různým obsahem čokoládové hmoty, odlišnou dobou tření kakaových bobů (až 72hodin?!?), všelijakých příchutí i podob.
Dokonce bylo k vidění malování čokoládou. Na marcipánovou hmotu. Lidi, co zvládnou takové blbinky, obdivuju.
Jedinou malůvku, kterou jsem schopna stvořit je prasátko (a to ještě pozorovatel musí zapojit notnou dávku fantazie :D)
Podařilo se mi Tchýni-čekatelku zlomit alespoň na šálek horké čokolády.
Abych pravdu řekla, měla jsem obavy, jak se bude tvářit na čokoládu s příchutí zázvoru a chilli, ale kupodivu to zvládla :o)
Posledním úlovkem dne, teda kromě šištičky salámu od místního řezníka, byl pralinkový mini dortík.
Po prvním ochutnání jsem té čokoládové dobrotě propadla, koupila hned dva domů (oba už jsou fuč!) a vůbec se nedivím, že ten chlapík s ním vyhrál v kategorii nejlepší čoko dortík.
S pořádnou hladinkou čokolády v krvi jsem byla připravená hory lámat a vydržet dvě hodinky sledování show páru televizních kuchařů Martiny Meuth & Bernda Neuner-Duttenhofera. I přes veškeré vynaložené úsilí dal o sobě vědět uklidňující účinek čokolády. Krásně se mi spalo....
Ponaučení pro příští rok? Tchýni-čekatelku nechat čekat doma, mít s sebou velké kapesné a ještě větší batoh a pořádně vyladěné chuťové pohárky!






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 22:51 | Reagovat

Pralinky, to je nekonečné téma a řeka inspirace :-) Zrovna jsem doma prověřovala naše čokoládové zásoby a zjistila jsem, že bych si mohla otevřít stánek s horkou čokoládou :-) Z nadlimitních čokoládových úlovků jsem udělala pečenou čokoládu a teď jsem se potěšila čokoládovou reportáží. Moc pěkné ;-)

2 Pivli Pivli | E-mail | Web | 8. prosince 2008 v 23:52 | Reagovat

Jéééé, Ty taky zlobíš s čokoládou? Jako by to nestačilo u Gurmánky! Jste se nějak domluvily, že jo? Kdo to má vydržet? :-)))

3 Bali Bali | Web | 9. prosince 2008 v 8:06 | Reagovat

Tübingen mám trochu z ruky, ale láká mne to tam. Možná si na příští rok taky připravím velký batoh :-))

Jak už jsem psala u Šárky, jsme také čokomilci. Šárko, můžu si otevřít stánek hned vedle tebe? :-))) (materiálu dost)

Ochutnám na co přijdu, naposled výbornou Lindt mango-cayenne.Ta náplň ze zeleného čaje zní lákavě. Moc mi kdysi chutnala taková zmrzlina ;-)

4 Kytka Kytka | 9. prosince 2008 v 10:42 | Reagovat

3: měl jsem fairtradovou hořkou čokoládu s drobnými kousky lístků zeleného čaje a bylo to moc fajn.

5 schnytlik schnytlik | E-mail | 9. prosince 2008 v 13:45 | Reagovat

DolceVito, až budeš otvírat ten stánek, dej vědět, ráda přijedu ochutnat :) Ale zkus to naplánovat tak na leden, únor, až pomine přeslazené období Vánoc ;)

6 schnytlik schnytlik | E-mail | 9. prosince 2008 v 13:48 | Reagovat

Pivli, já nic, já muzikant! A navíc, tohle je jen takové sladké pošimrání :)

7 schnytlik schnytlik | E-mail | 9. prosince 2008 v 13:50 | Reagovat

Bali, až budeš plánovat příští předvánoční nákup ve Francii, zkus do toho započítat i Tübingen. Já nechám doma Tchýni-čekatelku a naplníme si nejen ty batohy :D

8 schnytlik schnytlik | E-mail | 9. prosince 2008 v 13:52 | Reagovat

Kytko, Bali, jo ta příchuť zeleného čaje je na první ochutnání trošku nezvyklá, ale fakt parádní. Ostatně zelený čaj všeobecně a i ta zmrzlina je mňamy :D

9 vlaďka vlaďka | E-mail | Web | 9. prosince 2008 v 16:26 | Reagovat

Pralinky! Tak to bych neřekla :) To bych to vážně spíš tipovala na ty skleněnky, hliněnky :) Vždyť je to maličký. Takhle krásně to nazdobit... A vsadím se, že vidět to v praxi, už by mě odtamtud nedostali :) Tchýně-čekatelka nebo manžel nečokoládofil, to už máš jedno, jsou lidi, se kterými se na takováhle místa nechodí ;)

10 Bali Bali | Web | 9. prosince 2008 v 19:43 | Reagovat

Také mne láká Salon du Chocolat Paris, ale to je velmi nebezpečná akce.

Jinak na ten předvánoční nákup jezdíme těsně před Vánoci, aby měl manžílek co jíst na Štědrý den. (já se spokojím s kaprem)

Tak to už asi bude po ChocolArtu :-(

Ale co vy? Nepojedete náhodou 20-21.12. do Metz?

11 renata renata | 10. prosince 2008 v 9:23 | Reagovat

nádherné pralinky!!! Krásné pokochání i pro oko...

12 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. prosince 2008 v 9:32 | Reagovat

Vlaďko, jsou to takový krásný jednohubky o průměru 2,4 cm :) Do krku se kutálí úplně samy :D No jo, příští rok už tam pojedu sama nebo ještě lép s nějakou více čokoládově naladěnou duší :D

13 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. prosince 2008 v 9:35 | Reagovat

Bali, v Paříži bych se asi proměnila v čokoládu, tam raději ne :D

Uvidíme, třeba to příští rok bude blíž k vánočním svátkům. Do Metz nepojedem, to spíš do Colmaru, ale ani to není jisté....

14 schnytlik schnytlik | E-mail | 10. prosince 2008 v 9:36 | Reagovat

Renato, pralinky jsou krásný od pohledu, ale ještě víc jim to sluší, když se rozpouští na jazyku :)

15 jednorožec jednorožec | 10. prosince 2008 v 12:51 | Reagovat

Q: Proč ženský mají vůbec zájem o chlapy?

A: Protože čokoláda neumí opravit auto.

16 Sladzounká Sladzounká | Web | 10. prosince 2008 v 17:31 | Reagovat

K sežrání :)

17 sucubus sucubus | Web | 10. prosince 2008 v 18:21 | Reagovat

pěkný obrázky i blog, koukni taky na můj:)

18 luckydina luckydina | E-mail | 11. prosince 2008 v 21:08 | Reagovat

závidím čokoládu a hlavně show Martiny M. a Bernda N-D, na jejich pořady v Tv se moc ráda dívám, i když jsem je viděla několikrát

19 schnytlik schnytlik | E-mail | 12. prosince 2008 v 14:23 | Reagovat

Jednorožče, zase perlíte! :)

20 schnytlik schnytlik | E-mail | 12. prosince 2008 v 14:24 | Reagovat

Sladzounká, už se to snědeno, do posledního úlomku :)

21 schnytlik schnytlik | E-mail | 12. prosince 2008 v 14:29 | Reagovat

Luckydino, já tyhle dva viděla úplně poprvé, Tchýně-čekatelka je miluje, absolvovala i nějaký jejich kurz vaření, a byla děsně nadšená. A já byla nadšená, že ona byla nadšená :D

22 jednorožec jednorožec | 13. prosince 2008 v 3:43 | Reagovat

19: Chlubím se cizím peřím.

Tchýni všem přeji nejméně tak dobrou,  jako je ta moje. Bez vady. Many thanks, B!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama